Útitervek

Tippek

Rólunk

Hasznos

Fel
israel, izrael, izrael utazás

Látnivalók Izraelben

Izrael látnivalók: autós körút

A legérdekesebb látnivalók Izraelben, amiket semmiképp ne hagyj ki!

Izrael egy szerencsés választás, ha autós körutazást tervezünk. Az országon belüli infrastruktúra kiváló, a 6-os főutat kivéve ingyenesek az autópályák, az ország relatíve kicsi, és bármerre indulunk lépten-nyomon izgalmas, gyönyörű izraeli látnivalókat találunk.

izrael látnivalók, jeruzsálem látnivalók, jeruzsálem utazás, izrael utazás, betlehem látnivalók, Izrael, Izrael utazás, jeruzsálem, jeruzsálem fő látnivalók, jeruzsálem kirándulás, jeruzsálem látnivalói, jeruzsálem látnivalók, jeruzsálem programok, jeruzsálem top látnivalók, jeruzsálem utazás, jeruzsálem útiterv, jeruzsálem városnézés, legjobb látnivaló jeruzsálem, születés temploma
pexels-svetlana-b-3927155
pexels-haley-black-2087392 (1)

De merre induljunk? Ahogy az Izraelről szóló általános tudnivalóknál írtuk (ha az még nem olvastad, itt találod) mi megterveztünk egy olyan körutat az országon belül, opcionális kiegészítőkkel, ami során kényelmesen, pár nap alatt végig lehet járni a fő izraeli látnivalókat.

Tel-Avivot direkt hagytuk ki a felsorolásból, mivel ott nem éri meg autóval közlekedni. A városon belül kaotikus a közlekedés és a reptérről baromi könnyen elérhető a központ vonattal vagy busszal, ezért nincs szükség autóra. (Tel-Avivról egyébként bővebben itt írtunk.) Úgyhogy feltételezzük, hogy Tel-Avivot már megnéztük és a Ben-Gurion reptéren felkaptuk az autót, amit ugye jó előre lefoglaltunk itt vagy az alábbi kereső segítségével.

Izrael utazás előtti teendők

Autóbérlés Izraelben

Izrael utazás - hasznos linkek

o

Reptéri transzfer Izrealben

hotel

A legjobb szállások Izraelben

SIM-kártya vásárlás Izraelben

Izrael látnivalók

A legfontosabb látnivalók Izraelben

Izrael látnivalók - Caesarea

A Ben-Gurion reptérről Tel Aviv felé indulunk nyugatra majd a városon át a felhőkarcolók és az irodaházak árnyékában folytatjuk utunkat északra, Netanya felé, majd Netanyan keresztül meg sem állunk Caesarea városáig.

Caesarea egy ókori római város volt, ahol mai napig áll egy korabeli vízelvezető csatorna és egy amfiteátrum, ami még a mai napig is aktívan működik, szerintünk kihagyhatatlan látnivaló Izraelben.

Emelett Caesarea gyönyörű fehérhomokos strandja tökéletes helyszín egy rövid pihenőre vagy egy gyors csobbanásra időjárástól függően.

OPCIONÁLIS: 

Caesarea mellett található a több mint 100 éves múltra visszatekintő Tishbi borászat, amit vasárnaptól csütörtökig 8-tól 5-ig, pénteken pedig 9-től 3-ig lehet látogatni. Érdemes betérni hozzájuk egy kóstolóra. Hogy a sofőr se maradjon ki a jóból, a borászat felállított egy töltőállomást, ahol akár a saját hozott palackunkat vagy üvegünket is megtölthetjük borral vagy olívaolajjal elvitelre.

Izrael látnivalók - Haifa

Észak felé tovább haladva, a bortól már kicsit vidámabban, lassan elérjük az aznapi célvárosunkat, Haifát.

Haifa Izrael harmadik legnagyobb városa, és bár a kikötőváros önmagában nem lenne egy annyira érdekes úti cél, a város központjában található Bahá’í kert és az onnan elénk táruló kilátás miatt mindenképpen megéri eljönni ide, szerintünk ez az egyik legszebb látnivaló Izraelben.

A kert egy igazi oázis a város közepén, érdemes naplemente előtt érkezni valamivel, vagy ha későn érünk Haifaba, másnap megnézni. Este a városközpontban a Párizsi tér környékén sok kellemes helyet találunk a kikapcsolódásra.

Izrael látnivalók - Rosh HaNikra és Safed

Másnap reggel indulhatunk tovább Tzfat/Safed városába, de kedvünk szerint tehetünk közben egy kisebb kitérőt Rosh HaNikra felé, ami a Libanoni határnál található. Itt van ugyanis Izrael leghíresebb grottoja, amit egy sífelvonóval lehet csak megközelíteni. Csodálatos látvány a sziklák és a tenger összetalálkozása ezen a különleges helyen. Ha szereted a természeti csodákat, akkor kötelező eljönnöd ehhez az izraeli látnivalóhoz is,

Tovább tartva Tzfat felé az út kanyargós, mediterrán tájakon át vezet és olyan messzinek tűnik már Haifa sós levegője, pedig mindösszesen egy órája lehetünk úton (kivéve ha elmentünk Rosh HaNikra-ba, akkor lehet másfél) és ha felmegy az autónk a hegyi utakon, hamarosan meg is érkeztünk a festői szépségű Tzfat városába, ami kihagyhatatlan látnivaló Izraelben. Térképen lehet Safed néven fogjuk megtalálni, mindkét név helyes.

Tzfat egyébként hosszú múltra tekint vissza, a legenda szerint a legenda szerint Noé egyik fia alapította a várost, Máté evangéliumában pedig Jézus is megemlítette a helyet. A 900 méter magasan található település az 50-es, 60-as években élte igazi reneszánszát, amikor egyre több művész költözött a városba és Izrael művész fővárosának keresztelték.

A város népszerűségét festői, színes kis utcái és lépcsői láttán könnyű megérteni. Nagy szerencsénkre a mai napig nem vesztette el művész lelkét, rengeteg kézműves, kisiparos él továbbra is itt, kiállított standjaikon pedig megtekinthetjük áruikat. Ha igazán jópofa, autentikus szuvenírt keresünk, itt biztosan találunk.

OMÁN
Izrael látniv

És ha elég ügyesek voltunk ebédidőre már körbe is jártuk Tzfat-ot. A mi személyes kedvencünk a város forgalmas kisutcáitól valamivel kijebb található Wood Grill Restaurant, ahol finomabbnál finomabb grill hús és hal opciók közül válogathatunk.

De a városon belül is rengeteg jóra értékelt, hangulatos étterem található, ahol tipikus helyi fogásokat szolgálnak fel. 

A nagy ebéd után dukál még egy kis séta a város körül, és ha elköszöntünk Tzfattól, tovább is indulhatunk dél felé, a következő izraeli látnivalóhoz Tiberiasba

OPCIONÁLIS:

Ha tényleg kiadós volt az ebéd és nagyobb sétára vágynál, akkor vedd az irányt, Tzfattól keletre, ugyanis csupán egy óra autózásra van innen a Golan-fennsík. A fennsík alpokat idéző tájai számos aktív kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a természet szerelmeseinek. Érdemes, többek között a Gamla Nemzeti Parkba ellátogatni, vagy a HaNakik HaShahor-nál kipróbálni a sziklamászást. Az Izraeli állam a szír határ menti 98-as autóútnál keletebbre való belépést és kirándulást nem ajánlja a fokozott terrorveszély miatt. A 98-as autópályát az izraeli katonaság őrzi, innentől nyugatra már biztonságosan közlekedhetsz.

Izrael látnivalók - Galilee-tó és Tiberias

Tiberias felé tartva útközben megállhatunk fürödni a Galilee-tó számos strandja egyikén, vagy akár a tó mentén található történelmi kolostorokba is ellátogathatunk. Egy biztos, a gyönyörű tájak mentén elhaladó nagyjából 1 órás út biztosan nem telik el eseménytelenül. Kötelező izraeli látnivaló továbbá a Yigal Allon Centerben megtekinthető „Galilee tenger hajó”. A Sea of Galilee boat vagy kollokviálisan Jesus Boat egy több mint 2000 éves halászhajó, amit a tóban fedezett fel két helyi halász 1986-ban. A korától eltekintve semmi nem köti egyébként a hajót Jézushoz, viszont a Biblia szerint Jézus ennek a tónak a vizén járt.

Tiberiasba érkezve megpihenhetünk egy kicsit. A partmenti éttermek, bárok egyikében élvezhetjük a naplementét (bár sajnos a nap pont nem a víz felé megy le) vagy akár befizethetünk egy hajós kirándulásra is a tavon. Érdemes Tiberiasban a rengeteg szálláshely egyikén megaludni, mert másnap hosszú és izgalmas út áll előttünk. 

dave-herring-kONOqBwP800-unsplash
pexels-cole-keister-5249325

Tiberias egyik legjobb ár/érték arányú grill és mezze étterme a Simha And Sons Grill, ami viccet félretéve egy benzinkút oldalában található. A hely 11-kor nyit, és rengeteg finomságot ki lehet próbálni, Izraelhez képest barátságos áron. 

A város megtekintése után délnek indulunk a 90-es autóút mentén a következő izraeli látnivalók irányába. Az elkövetkezendő 50 perc relatíve eseménytelen egészen a palesztin checkpointig. Itt hatalmas táblák figyelmeztetnek minket arra, hogy ne térjünk le az útról, és hogy az autoszervizeket tilos igénybe venni a palesztin területen. 

A palesztin területen a 90-es autóúton bérautóval is szabad a járás, ellenben nagyjából az összes többi úttal. Ez az autóút ugyanis izraeli fennhatóság alá tartozik, így az izraeli katonaság/rendőrség felügyeli, úgy mint például az 1-es autóút palesztin területen átmenő részeit is, a Holt-tengertől Jeruzsálemig.

Ezen felül vannak olyan útvonalak is, amelyeket közösen felügyelnek a rendfenntartószervek, de ezekre tilos felhajtani bérautóval. Bizonyos városokat és az azokat összekötő útvonalakat pedig kizárólag a palesztin szervek felügyelik, oda izraeli állampolgárok be sem léphetnek, ilyen például Betlehem is. Hogy hogyan a legcélszerűbb eljutni Betlehembe, arról itt írunk. 

Untitled design (53)

Izeael látnivalók - Szent Geraszimosz Kolostor

Untitled design (55)

Mindenesetre a 90-es autóúton ettől függetlenül elég gyakran jön szembe a megszokottól eltérő, fehér alapon zöld betűs palesztin rendszám is.

Az út elég eseménytelen, az északon megszokott zöld, hegyes-dombos vidék a szemünk láttára változik át kopár sivataggá, ahogy egyre délebbre hajtunk.

Jericho után elhaladva az út bal oldalán található a Szent Geraszimosz kolostor, vagy arab nevén Deir Hajla, ajánlott izraeli látnivaló. Ez a világ egyik legrégebbi kolostora. Eredetileg 455-ben épült, az 1800-as évek végén pedig felújították. Csodálatos hely, igazi nyugalmat áraszt, érdemes megállni, megpihenni itt.

Továbbhaladva, innen már nem sokkal délebbre meg is érkezünk az egyik legfontosabb izraeli látnivalóhoz a Holt-tengerhez. Mi a tó legészakibb strandját választottuk, a Kalia Beachet. 

Izrael látnivalók - Holt-tenger

A Kalia-beach nem a legszebb strand a Holt-tengeren, de a legközelebbi.

Ha van időnk és kedvünk, érdemes opcionálisan tovább menni a közelben lévő izraeli látnivalókhoz, pl. a 72 kilométerre délebbre fekvő Ein Bokekbe, ahol akár egy napot is eltölthetünk, hiszen rengeteg fancy szálloda van errefelé. Az itteni strand messze a legszebb, útközben pedig megnézhetünk egy gyönyörű ozáist Ein Gedi-ben és innen már Masada sincs messze.

Ezt mindenkire rábíznám, ki mit preferál, „Holt-tengerezni” a Kalia beachen is lehet, a víz itt is, jelentem, igen sós és itt se lehet 20 percnél többet kibírni benne. 

A Holt-tengert kötelező minél előbb megnézni, már csak azért is, mert egyre kisebb a területe, és félő hogy néhány évtized múlva teljesen eltűnik. Ha csak ki akarjuk próbálni, milyen lebegni a vízen és csobbanni egyet az egyébként 35 fokos vízben, a Kalia beach is szuper választás.

Untitled design (56)

Izrael látnivalók - Jeruzsálem

izrael látnivalók, jeruzsálem látnivalók, jeruzsálem utazás, izrael utazás, betlehem látnivalók, Izrael, Izrael utazás, jeruzsálem, jeruzsálem fő látnivalók, jeruzsálem kirándulás, jeruzsálem látnivalói, jeruzsálem látnivalók, jeruzsálem programok, jeruzsálem top látnivalók, jeruzsálem utazás, jeruzsálem útiterv, jeruzsálem városnézés, legjobb látnivaló jeruzsálem, születés temploma

A Holt-tengert le tudván először északra indulunk, vissza a 90-es úton, majd nyugatra, az 1-es számú autóúton Jeruzsálem felé vesszük az irányt.

Jeruzsálemben sokkal nyugisabb a vezetés, mint Tel-Avivban, de a parkolás nehezen megoldott, ezért célszerű olyan szállást választani, ami vagy egy picit kijjebb van a városból, vagy pedig rendelkezik saját parkolóhellyel. A városon belül nincs nagy szükség az autóra, csak kényelmi szempontból, ha fel akarnánk menni az Olajfák hegyére vagy a Yad Vashem múzeumhoz. Fontos tudni, hogy Bethlehembe nem lehet bérautóval menni. Szervezett utakat Jeruzsálemből Bethlehembe itt lehet foglalni. A jeruzsálemi útitervünket, a főbb látnivalókat, tippeinket és hasznos tanácsainkat itt találod. 

Jeruzsálemből az 1-es autóútra felhajtva a Tel-Avivi reptér felé lassan véget ér az utunk.

Ha éhesen indultatok el, akkor jó szívvel ajánljuk Jeruzsálem egyik alvárosában, Beit Zaitban található elbűvölően kellemes olasz vegetáriánus kert éttermet, a Derech HaGefen-t.

Az ebéd mellett, vagy a reptérre vezető nagyjából 1 órás úton van időnk visszaemlékezni a sok szép izraeli látnivalóra, ahol az elmúlt napokban jártunk.

Izrael egy csodálatos kombinációja a természeti, kulturális és történelmi jelentőségű különleges helyeknek. A nagyjából összesen 12 óra vezetés során láthattunk zöld hegyeket, kopár sivatagot, édesvízű tavat, amelyen Jézus maga sétálhatott, sósvízű tavat, amelynek párja nincs a világon. Mindemellett fürödtünk a Földközi-tengerben, ültünk egy ókori-római amfiteátrumban, jártunk a festői szépségű Tzfat-ban, sziklát mászhattunk. Ezen felül Jeruzsálem csodálatos óvárosában is sétálgattunk, azokon az macskaköveken, amelyeken a történelem íródott. Kevés hely van a világon, ami ennyi élményt nyújt.

Izrael hasznos linkek

o

Reptéri transzfer Izraelben

hotel

A legjobb szállások Izraelben

Izrael utazás - kapcsolódó bejegyzésEK

Olvasd el ezt is: