Útitervek

Tippek

Rólunk

Hasznos

Fel

Izrael

pexels-kostiantyn-stupak-190339

Izraeli utazás tudnivalók - Izrael látnivalók és nevezetességek, költségek, közlekedés, időjárás

MIRE SZÁMÍTSUNK, HA IZRAELBE UTAZUNK?

Amennyiben elkezdenénk belemenni Izrael történelmébe egy dolgot garantálnánk: valaki biztos mérges lenne. Polkorrekt módon fogalmazva, a teljesség igénye nélkül kijelenthetjük: Izrael földjének történelme több tízezer évre nyúlik vissza és az évek alatt nagyjából mindenkihez tartozott már. Ezen a földön jött létre az Egységes Izraeli királyság, része volt a vas-korban az Újasszír Birodalmnak, volt az Egyiptomiaké, a Babilóniaiaké, a Rómaiaké (ők használták a Palesztina szót a régióra), egyes részeit elfoglalták a keresztes hadjáratok során, más részei a különböző muszlim dinasztiákhoz tartoztak, volt az Oszmán Birodalom része, és az Egyesült Királyság gyarmata is. 

Hosszasan lehetne a mai állapotról vitázni, de abban megegyezhetünk látatlanban is, hogy Izrael egy történelmi és kulturális látnivalókkal gazdagon ellátott ország, ahova mindenképpen érdemes elutazni. Több légitársaság is szervez Budapestről és Debrecenből egyenes járatot az izraeli Ben-Gurion reptérre, többek közt a Wizzair is. Utaztunk már Wizzair-el is és az Izraeli low-cost “Up” légitársasággal is, azonfelül, hogy a Wizzair olcsóbb, a security control is egyszerűbb náluk így én mindenképpen őket ajánlanám. 

toa-heftiba-Vwq9z-W-dRc-unsplash
shai-pal-lpQwaLWhw9Q-unsplash

Ha már a biztonsági előírásoknál tartunk, érdemes ezt a témát egy kicsit jobban kifejteni. Izraelben elég magas a terrorfenyegetettség, ennek ellenére elvétve fordulnak elő terror cselekmények. Ezek az elmúlt években célzottan a vitatott térségekben (Ciszjordánia/Palesztina)  izraeli állampolgárokat érintettek, így turistaként elenyésző az esély arra, hogy bántódásunk essen. Ennek azonban az az ára, hogy beutazáskor elég komolyan veszik az ellenőrzést. Számítsunk arra, hogy a repülőre való felszállás előtt szúrópróba szerűen kiemelten átnézik a csomagjainkat, adott esetben kikérdeznek és keresztkérdéseket tesznek fel. Kellemetlen érzés, ha ez pont velünk történik, de tartsuk szem előtt, hogy ez nem ellenünk szól és nyugtasson meg a tudat, hogy ez pont azt a célt szolgálja, hogy senkinek ne essen bántódása. A kikérdezésre mind belépéskor és kilépéskor is számítsunk. Előfordul, hogy ezen felül a feladott poggyászokat is kinyitják, ilyenkor egy bocsánatkérő cetlit tesznek a bőröndbe. Nekem pl. összehajtogatva rakták vissza a ruháimat. Ha a kellemetlenségeken túl vagyunk és megérkeztünk Izraelbe, elkezdhetjük elengedni és jól érezni magunkat. Bár a városokon belüli közlekedés kicsit kaotikus (sok e-rolleres, biciklis, robogós stb.) az országon belüli infrastruktúra jó.

Izrael hasznos linkek

o

Reptéri transzfer Izraelben

hotel

A legjobb szállások Izraelben

SIM-kártya Izraelben

Autóbérlés Izraelben

Ha körbe akarjuk utazni az országot és autót szeretnénk bérelni azt Tel-Aviv látogatása után tegyük. Tel-Avivban szinte lehetetlen parkolni, ha van is hely nagyon drága és állandóan dugó van. 

Ha szeretnétek megtudni melyik autóutak fizetősek, hol nem érvényes az autóra a biztosítás, melyik  útvonalak engedélyezettek bérautóval Palesztinában és érdekel titeket egy autós körút útiterv Izraelben, olvassátok el ezt a bejegyzést. Autót mi itt béreltünk.

pexels-cole-keister-5249325

Izrael autóbérlés - Autókereső:

IZRAEL UTAZÁSI TIPP:

A Ben-Gurion reptérről vonattal menjünk be Tel-Avivba, töltsünk ott annyi időt amennyit szeretnénk, vonatozzunk vissza a reptérre és ott béreljünk autót, járjuk körbe az országot majd hazarepülés előtt adjuk le az autót a reptéren. Autót bérelni itt tudtok.

Látnivalók Tel-Avivban és Jeruzsálemben

Izraelben amúgy alapvetően magas a közbiztonság, ha nagy éjszakai életre, helyi street foodokra és tengerparti nyaralásra vágytok, Tel-Aviv tökéletes választás lehet. Tel-Aviv látnivalóiról bővebben itt olvashattok. Jeruzsálem sokkal csendesebb, visszafogottabb, de óvárosa és történelmi látnivalói kihagyhatatlanok, azoknak is, akiket amúgy nem vonz a vallás. Jeruzsálem látnivalóiról itt találtok részletes leírást. A két várost alaposan öszehasonlítottuk is, erről bővebben itt olvashattok.

Izrael utazás - Izrael látnivalók

Izrael látnivalók

A közhiedelemmel ellentétben Izrael nem egy kopár sivatag. Az északi országrész mediterrán hangulatot kelt. Tel-Avivtól északra haladva Caesareában a gyönyörű homokos tengerpart mellett ókori római romokat találunk, Haifában kötelező látványosság a Bahá’í kert. Bahá’í egy Iránból származó 19. századi vallás, amelynek követői, miután kiűzték őket Iránból, Haifaban alapították meg az egyházuk központját. Még tovább északra a Libanoni határnál Rosh HaNikrában egy fantasztikus grotto csodálható meg. 

tel-aviv-g7cee9a8ad_1920

Észak-keleten Tzfat városa és festői kisutcái, a híres Golan fennsík és a Galileai-tenger, a világ legalacsonyabban található édesvízi tava vonzza az érdeklődőket. Az ország többi, közismert látnivalója közé tartozik a Holt-tenger, Jeruzsálem, Eilat és Betlehem, ami a palesztin részen található, (ha érdekel hogy lehet a palesztin részre eljutni olvasd el ezt a bejegyzést) továbbá még Masada és Mitzpe Ramon. Izrael fő látnivalóiról egy szuper autós körút keretében itt írtunk.

izrael látnivalók, jeruzsálem látnivalók, jeruzsálem utazás, izrael utazás, betlehem látnivalók, Izrael, Izrael utazás, jeruzsálem, jeruzsálem fő látnivalók, jeruzsálem kirándulás, jeruzsálem látnivalói, jeruzsálem látnivalók, jeruzsálem programok, jeruzsálem top látnivalók, jeruzsálem utazás, jeruzsálem útiterv, jeruzsálem városnézés, legjobb látnivaló jeruzsálem, születés temploma

Izraelben az emberek általánosságban elég individualisták, egyenes beszédűek és nem túl előzékenyek. Annyira, hogy ez már-már undoknak is átjöhet. Ne számítsunk arra, hogy előre engednének minket, beengednének kocsival, átengednének a zebrán vagy hogy túlságosan kedvesek lennének a vendéglátóhelyeken. Bármennyire is rosszul hangzik, a mindenki magáért talán része a kultúrának is, így ha ezt megszokjuk és nem vesszük magunkra abszolút el lehet feledkezni róla.

Az Izraeli lakosság ettől függetlenül, főleg Tel-Avivban abszolút 21. századi és felvilágosult.

A mély vallásosság inkább Jeruzsálemben központosul, itt komolyabban betartják pl. a szombati zárvatartást (péntek naplemente – szombat naplemente) és a konzervatív viselkedési etikát.

Tel-Avivban ennek szinte a szöges ellentétével találkozunk, mintha egy közel-keleti Kaliforniába csöppentünk volna. Mindenhol van a vegánok és az ételérzékenyek számára étterem opció, elfogadóak a másságokkal kapcsolatban és hedonista életmódot folytatnak a helyi fiatalok.

IMG_9243
tel-aviv-ge9bdbca5e_1920

Ennek ellenére Tel-Avivban is leáll a tömegközlekedés péntek estétől, nehéz taxit fogni és sok üzlet zárva tart.

Jeruzsálemben pedig ilyenkor szinte teljesen megáll az élet, érdemes ilyenkor egy pihenős napot tartani vagy ezt szem előtt tartva tervezni az utazásunkat. 

Bővebben a különböző országrészekről, sajátosságokról, Izraeli látnivalókról itt olvashattok:

Izrael időjárása

Izraelben a tenger, a hegyek és a sivatagok ötvezetének köszönhetően rengeteg mikroklíma található. A tengerpart mentén az időjárás egész évben mérsékelt, nyáron kellemes, nyaralós idő van, mint nagyjából mindenhol máshol a földközi tenger mentén. Télen esős és változékony az idő, viszont ritkán esik 12-13 fok alá a hőmérséklet. Ilyenkor is ki lehet fogni egy-egy szép napot, de nem valószínű hogy tudunk fürdeni.

israel, izrael, izrael utazás
izrael látnivalók, jeruzsálem látnivalók, jeruzsálem utazás, izrael utazás, betlehem látnivalók, Izrael, Izrael utazás, jeruzsálem, jeruzsálem fő látnivalók, jeruzsálem kirándulás, jeruzsálem látnivalói, jeruzsálem látnivalók, jeruzsálem programok, jeruzsálem top látnivalók, jeruzsálem utazás, jeruzsálem útiterv, jeruzsálem városnézés, legjobb látnivaló jeruzsálem, születés temploma

A hegyek közt, beleértve Jeruzsálemet is, nagyobb az eltérés nyár és tél között. Nyáron napközben jobban megreked a meleg, viszont estére jobban lehűl a levegő, mint a tengerparton. Télen elvétve havazni is szokott Jeruzsálemben, de nem jellemző. Ettől függetlenül télen csapadékos és hideg időre kell számítani. 

Délen, pl. Eilatban nyáron óriási hőség, illetve szárazság van. Nem ritka a 40 fok feletti hőmérséklet sem, így mindenképpen készüljünk sok vízzel és naptejjel. Eilatban szinte egész évben lehet fürdeni, de télen az esti órákban eléggé le tud hűlni a levegő, úgyhogy készüljünk kabáttal is ilyenkor.

LÁTNIVALÓK IZRAELBEN

Izrael nevezetességei

Tel-Aviv-Jaffa
Baha’i kert
Jeruzsálem
Holt-tenger, Ein Gedi
Betlehem
Tzfat
Eilat

Izrael látnivalók: szervezett kirándulások

Izrael utazási költségek

PénznemIzraeli sékel (ILS)

A cikk írásakor nagyjából 100 HUF = 1 ILS. Dollárt és eurót is könnyű váltani, bankkártyát és hitelkártyát a legtöbb helyen elfogadnak. Autóbérléshez hitelkártya szükséges.

IMG_9441

Szállás Izraelben – Mindenhol elég drága. Tel-Avivban főleg, nyáron, nagyon nehéz reális áron kapni szálloda szobát/apartmant.

Érdemes leadni kicsit az igényekből és elhelyezkedés alapján választani.

Mi egy elég rossz állapotú apartmanban szálltunk meg Old North negyedben a strandhoz közel és 45 ezer forintba került egy éjszaka. 

A helyiek is panaszkodnak, hogy horribilis áron vannak a lakások. Ez az ára annak, gondolom, hogy minden egy helyen központosul (földrajzi és gazdasági okokból) egy olyan népességű országban, mint Magyarország. 

Jeruzsálemben és a többi városban egy fokkal jobb a helyzet. Ki kell fogni, ár-érték arányban kinek mi a legjobb. Szállást Bookingon keresztül a legjobb foglalni.

Éttermek Izraelben – Szintén mindenhol elég drága. Emlékszem, a barátaimmal a Ben Yehuda úton (bulinegyed Tel-Avivban) leültünk egy bárba és 3 sörért és 3 arakért (helyi ouzo/sambucca) fizettünk 25 ezer forintot. Ez nagyjából átlagos.

Az ételek ára streetfood esetén kb. 4-5 ezer forint/fő, ha étteremben eszel, akkor pedig 15-20 ezer forint/fő.

Egy sör átlagosan 3-4 ezer forintba kerül.

IMG_0714
john-t-6Mz9XvdBZqY-unsplash

Autóbérlés Izraelben és reptéri transzfer – Izraelben ha több mindent is meg szeretnétek nézni Jeruzsálemen és Tel-Avivon kívül, akkor célszerű autót bérelni, amit vagy a Discovercars vagy az Economybookings oldalán keresztül tudtok megtenni. Mi mindkettő oldalon keresztül foglaltunk már többször autót és minden rendben volt mindig, ezért maximálisan ajánljuk őket. Célszerű összehasonlítani mindkét oldalon az ajánlatokat és kiválasztani a számotokra legszimpatikusabb opciót, általában az Economybookings valamivel olcsóbb.

Izraelben az autóbérlés egy hétre kb. 100-110 ezer forint.

Ha csak a nagyvárosokban maradtok és nem béreltek autót, akkor pedig reptéri transzfert egyszerűen ezen az oldalon keresztül tudtok előre foglalni.

Programok – Ha nem bérelnétek autót Izraelben, akkor szerencsére rengeteg szervezett kirándulás indul Izrael látnivalóihoz a nagyobb városokból. Ezeket a programokat mi mindig a Getyourguide oldalán foglaljuk, itt tudjátok megnézni az opciókat.

Egy egésznapos program kb. 30-45 ezer forint/fő áron foglalható.

cole-keister-b0d5Wjl6-9c-unsplash

Javasolt napi költőpénz – Hát, fel kell sajnos készülni. Izrael egy csodálatos hely és rengeteg mindent nyújt kis ország létére. Kevés ilyen hely van a földön, ahol 1-1.5  órás autóútra egymástól érdekesebbnél érdekesebb helyekre bukkanunk. Ennek sajnos megvan az ára is. A helyi fizetések elég magasak, ennek köszönhetően az árak is. Alsó hangon is napi 20 ezer forint/fővel számolnék.

Izrael utazási beszámolók

Olvasd el ezt is:

0