Útitervek

Tippek

Rólunk

Hasznos

Fel

Szaúd-Arábia

szaúd arábia, szaúd arábia utazás, szaúd arábia látnivalók, szaúd arábia nevezetességei, rijád, rijád látnivalók

Szaúd-Arábia utazás – Minden, amit tudnod kell! Közlekedés, autóbérlés, Szaúd-Arábia vízum, Szaúd-Arábia beutazás, öltözködés, Szaúd-Arábia látnivalók

Szaúd-Arábia: Ebben a bejegyzésben szeretnénk veletek megosztani saját tapasztalatainkat és véleményeinket Szaúd-Arábiáról, emellett hasznos tanácsokat és tippeket adni egy szaúd-arábiai utazás megkezdéséhez. 

Szaúd-Arábia beutazás – Szaúd-Arábia vízum

Szaúd-Arábia 2019-ben nyitotta meg a kapuit a turisták előtt, így többek között a magyar állampolgárok is jogosultak a szaúd-arábiai vízumra, aminek az ára picit borsos, (535 szaúdi riál, kb. 50.000 forint, a helyszínen kb. 45.000 forint) cserébe 1 éven belül bármikor visszatérhetünk vízummentesen. A szaúd-arábiai vízum egy évre maximum 90 napos tartózkodást engedélyez.

Fontos megjegyezni, hogy habár Szaúd-Arábia várja a turistákat, ennek ellenére nincsenek felkészülve arra, hogy az országba látogatók érkeznek. Nagyon erősen ajánlom, hogy a szaúd-arábiai vízumot előre igényeljétek meg, online, mert különben akár 2, vagy több órát is várakozhattok a sorban, mielőtt beengednek titeket az országba.

Szaúd-Arábia beutazás

Szaúd-Arábia vízum igénylése

Szaúd-Arábia vízum: Az eVisa igénylését kizárólag a hivatalos oldalon intézzétek, itt.

Szaúd-Arábia utazás

Mire számítsunk, ha Szaúd-Arábiába utazunk?

Ha mindig is érdekelt, milyen volt Dubai, mielőtt Dubai lett, Szaúd-Arábia neked való! A 2034-es foci világbajnokság házigazdái őrült fejlesztések közepette vannak, de ha még most mentek, lehetőségetek nyílik elcsípni az igazi Szaúd-Arábiát. Egy ízig-vérig arab országba látogathattok el, ahol nem lesz hiányotok sem élményekben, sem pedig kultúrsokkban. Ha vágytok arra, hogy kilépjetek a komfortzónátokból, tapasztalatot gyűjtsetek és átéljetek egy teljesen más életformát, életfelfogást – látogassatok el Szaúd-Arábiába!

IMG_2117
szaúd arábia, szaúd arábia utazás, szaúd arábia látnivalók, szaúd arábia beutazás, szaúd arábia vízum, szaúd arábia látványosságok, szaúd arábia nevezetességei

Habár turistaként lehet jönni már az országba, Szaúd-Arábia nincs felkészülve arra, hogy a turisták ténylegesen jönni is fognak. Szinte minden tábla arabul van, még a közlekedési táblák is, az emberek nem beszélnek angolul, minden hihetetlenül lassan működik, emellett elavult információk találhatók a weboldalakon és a Google Mapsen. Már ha egyáltalán találni információt. Nem egy kiállításra, múzeumba vagy étterembe mentünk oda feleslegesen, és a helyszínen derült ki, hogy már (vagy még) nincs nyitva. Persze nem volt erről semmi infó kiírva sehol. Szerencsére nem siettünk sehova és a végén már hatalmasakat nevettünk az egészen, de mégsem jó érzés azért 40 perceket elvezetni valahova, hogy aztán ne legyen ott semmi.

Az ország még félkész, és habár bizonyos dolgok gyorsan fejlődnek, számos dolog nem fejlődik hozzá azonos mértékben, így összességében a káosz a leginkább jellemző, mind az infrastruktúrára, mind a reptéri ügyintézésre (wi-fi, autóbérlés, visa on arrival), a közlekedésre, az információk megtalálására, és még sorolhatnám. 

Ha igazán meg akarjátok ismerni az országot és nem csak Uberrel elmenni 1-2 helyre, akkor Szaúd-Arábia semmiképpen sem kezdőknek való úticél.

Szaúd-Arábiáról előzetesen teljesen más képünk volt, mint ami a valóság. Sokszor hallani, hogy Rijád az új Dubai, és hogy mennyire fejlődik, épül, szépül az ország. Ennek az előjeleit tényleg látni, minden egy építkezési terület, de semmi nincs még igazán kész és sajnos a felhőkarcolókon és az elegáns negyedeken túl eléggé lepukkantak az épületek. Viszont megfogadtuk, hogy egy 10 év múlva visszatérünk, mert biztosak vagyunk benne, hogy addigra sok mindent meg tudnak már oldani.

szaúd arábia, szaúd arábia utazás, szaúd arábia látnivalók, szaúd arábia utazási tudnivalók, szaúd arábia blog, szaúd arábia utazási beszámolók, szaúd arábia beutazás
szaúd arábia, szaúd arábia utazás, szaúd arábia látnivalók, rijád, rijád látnivalók, szaúd arábia nevezetességei

Egyébként nagyon kevés a turista, ami persze szuper, hiszen sehol nem kell megküzdeni senkivel egy jó fotó helyszínért, viszont tényleg nincs semmi még kitalálva. Ami a legkisebb, de szintén azért valamennyire meglepő, hogy hűtőmágnest nem is lehetett sehol, csak a reptéren kapni, abból is csak 2 fajtát. Ez is szerintem remekül mutatja, hogy Szaúd-Arábia nem egy tipikus turistás hely.

Fontos még megjegyezni, hogy pénteken napközben szinte semmi sincs nyitva, így aznapra ne tervezzetek sok programot. A forgalom általában délután 4 és este 8 között a legrosszabb, ekkor tudnak a legnagyobb dugók kialakulni a városokban. Ha éjjeli baglyok vagytok, Szaúd-Arábiában remekül ellesztek, ugyanis az éttermek általában este 10-11 körül telnek meg, és minden hajnali 1-2-3-ig nyitva van. Napközben inkább 1-2 fele kezdenek el kinyitni a dolgok, de főként 4-5 után indul be az élet.

Jó, ha van nálatok MasterCard és Visa kártya is, ugyanis tapasztalataink alapján nem mindenhol fogadnak el minden kártyatípust.

Szaúd-Arábia közlekedés és autóbérlés

A szaúd-arábiai közlekedés az egyik legrosszabb, amit valaha láttunk, hatalmas dugók alakulnak ki, nem csak a 6 sávos autópályákon, de még a nagyobb parkolóházakban is. Emellett folyamatosan ’majdnem’ balesetek és tényleges koccanások is vannak, ennek tudatában vállaljátok csak be a vezetést. 

Nehéz kérdés, hogy szükséges-e autót bérelni, mivel Uberre lehet jóval többet költötök az út végén, mintha autót béreltetek volna, hiszen a dugókban állni nem éppen költséghatékony. Emellett saját autóval azért mégiscsak sokkal rugalmasabbak vagytok. A tömegközlekedés nem opció, hatalmas távolságok vannak és a metrót/vonatot is még csak építik úgy, mint minden mást az országban. 

szaúd arábia, szaúd arábia utazás, szaúd arábia látnivalók, szaúd arábia beutazás, szaúd arábia vízum
szaúd arábia, szaúd arábia utazás, szaúd arábia látnivalók, szaúd arábia tudnivalók, szaúd arábia vízum, szaúd arábia beutazás

Az autóbérlés mindenki saját döntése, viszont, ha úgy döntötök, hogy béreltek, akkor mindenképpen az utazás előtt minimum több héttel előrébb tegyétek, mert simán lehet, hogy nem lesz már meg az autótok. Mire mi megkaptuk az autót 1 órába telt, teljesen indokolatlanul, és az autó leadása sem a szokásos pár perces művelet volt. Csak akkor béreljetek autót, ha nagyon magabiztosan vezettek és vezettetek már hasonló helyeken, és mindenképpen vegyétek meg a full insurance kiegészítést, (online, mert a helyszínen már kb. esélytelen) hogy ne kelljen idegeskedni, ha meghúznátok az autót. Mi ezen az oldalon keresztül béreltük az autót.

Szaúd-Arábia SIM-kártya

Az eSIM-kártyát vegyétek meg előre itt, hogy mire megérkeztek legyen rögtön internetetek, mert a reptéri Wi-Fi nekünk egyáltalán nem működött. (Csak szaúd-arábiai telefonszámmal lehetett volna belépni, vagy automatán igényelni kódot, de az automata nem funkcionált.)

Ettől függetlenül vidéken előfordulhat, hogy nincs lefedettség, már akár a nagyobb városoktól 50 km-re sem, így mindenképpen ajánlatos letölteni egy offline térképet is a biztonság kedvéért.

Szaúd-Arábia öltözködés

Szaúd-arábiai utazásotok során célszerű mindig vállat és térdet (és mellkast) takaró ruházatban megjelenni. A rövid ujjú póló nőknél még belefér, de ha tehetitek inkább hosszú ujjú verziót válasszatok, ami a könyököt is eltakarja, mert nagyon alulöltözöttnek fogjátok magatokat érezni bizonyos helyeken. Főként a bő ruhákat ajánlanám. Emellett nőknek nem árt egy kendőt is magukkal vinni, amit a kevésbé turistás részeken azért jó legalább lazán feltenni. Nem azért, mert szólnának, hanem azért, mert nagyon kitűnnétek és egyrészt ilyenkor előfordul, hogy megbámulnak, másrészt ti sem éreznétek jól magatokat a bőrötökben. De nincs egyébként semmi szigor, nem kötelező a hajat eltakarni.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem pár olyan női ruhát, amik azon kívül, hogy nagyon csinosak, megfelelnek a helyi előírásoknak, de simán fel tudjátok őket venni máshol is.

Íme pár ruha, amit ajánlanlanék, ami megfelel a szaúd-arábiai dresscode-nak:

Szaúd-Arábia időjárás

Mikor érdemes Szaúd-Arábiába utazni?

Szaúd-arábiai utazásotokat érdemes az október vége és április eleje közötti időszakra tervezni, amikor már nincs hatalmas hőség és kényelmesen tudjátok megtekinteni a szaúd-arábiai látnivalókat. Fürdeni nőként eleve elég kevés helyen van csak lehetőség, az alkohol pedig tilos az országban, így főként úgysem a nyaralás, hanem a szaúd-arábiai látványosságok megtekintése a fő cél annak, aki ide utazik. A téli hónapokban egyébként több minden is van nyitva, számos rendezvény, koncert, fesztivál ilyenkor kerül megrendezésre a kellemesebb időjárás miatt.

Szaúd-Arábia látnivalók

A legfontosabb látnivalók Szaúd-Arábiában

Riyadh (Rijád)
Jeddah (Dzsidda)
Taif
Medina
Al Ula

Szaúd-Arábia utazás - Kapcsolódó bejegyzés

Szaúd-Arábia utazási költségek

szaúd arábia, szaúd arábia utazás, szaúd arábia látnivalók

Shopping: Szaúd-Arábiában rengeteg a pláza jobbnál jobb üzletekkel, viszont sajnos sokkal drágábbak a boltok, mint Európában, így nem érdemes nagy shoppingolást tervezni. Emellett női próbafülke nem igazán létezik.

Éttermek: A jobb éttermek Rijádban általában 20-30%-kal drágábbak, mint Budapesten, de természetesen találni pár száz forintért is Shawarmát.

Szállás: Jobb hoteleket reggelivel Rijádban 50.000 forint/éjszaka áron már találni Bookingon.

Autóbérlés: kb. 12.000 forint/nap. Itt tudtok válogatni az opciók közül.

Szervezett egynapos kirándulások Szaúd-Arábia látnivalóihoz: 40-50.000 forinttól, ezen a weboldalon keresztül foglalhatók.

Szaúd-Arábia vízum ára: kb. 50.000 forint online, és kb. 45.000 forint a helyszínen (amit nagyon nem ajánlok). 

Szaúd-Arábia eSIM: 5 dollártól, ezen az oldalon keresztül.

Hasznos linkek

hotel

Szálláskereső

SIM-kártya

Szaúd-Arábia utazási beszámolók - Kapcsolódó bejegyzések

Szaúd-Arábia utazási tanácsadás & utazásszervezés

Amennyiben további kérdésetek merülne fel, vagy még fontolgatjátok a szaúd-arábiai utazást, hogy hogyan tovább, keressetek minket bizalommal, szívesen segítünk mind további tanácsokkal, mind egyedi utazásszervezéssel. 

Olvasd el ezt is:

0