Útitervek

Tippek

Rólunk

Hasznos

Fel

Egyiptom

Egyiptom utazás tudnivalók

mire számítsunk, ha egyiptomba utazunk?

hurghada program, egyiptom, egyiptom látnivalók, egyiptom programok, egyiptom tudnivalók, egyiptomi utazás, hurgada programok, hurghada, hurghada búvárkodás, hurghada hajókázás, hurghada időjárás, hurghada kirándulás, hurghada látnivalók, hurghada szállás, hurghada utazás, kairó, luxor, piramisok, vörös tenger, vörös tenger látnivalók, hurghada szállás

Egyiptom egy kultúrákban, történelemben és látnivalókban gazdag észak-afrikai ország. Az ország történelme egészen az ókorig nyúlik, amire a helyiek előszeretettel tekintenek vissza és büszkén viselik. Annak ellenére, hogy az ország lakosai javarészt muzulmán vallásúak, nem araboknak, hanem inkább az ősi egyiptomiak leszármazottjainak vallják magukat. Az iszlámon kívül az itt élő népesség meglehetősen nagy kisebbségét alkotják a szintén őshonos kopt keresztények. 

Bár Egyiptom Afrika egyik leggazdagabb országa, Európából érkezve hamar feltűnhet, hogy az életszínvonal nem olyan magas, mint a megszokott. A szemétszállítás legtöbb helyen nem megoldott, a városrendezésre nem fektetnek nagy hangsúlyt, továbbá elég sokan élnek a szegénységi küszöb alatt. A vezetési kultúra és morál alacsony, a sofőrök nem figyelnek a gyalogosokra, így érdemes óvatosan közlekedni. 

Egyiptom SIM-kártya és reptéri transzfer

Kevesen beszélnek angolul. Néhány alapvető arab kifejezés elsajátítása kétélű kard tud lenni. Egyik oldalról megkönnyíti az életünket, másfelől pedig gyakran azt hiszik ezek után, hogy folyékonyan beszéli a jóhiszemű turista a nyelvet. Így lesz egy 50 perces taxi útból egy „shukran basha” (köszönöm uram)-nak köszönhetően egy 50 perces, javarészt egyoldalú beszélgetés arabul az élet nagy dolgairól (gondolom). 🙂  Érdemes SIM kártyát venni előre ezen az oldalon, és proaktívan használni a Google fordítót. 

Egyiptom hasznos linkek

o

Reptéri transzfer Egyiptomban

SIM-kártya Egyiptomban

A hagyományokat és a kultúrát erősen befolyásolja a vallás, így Egyiptomba utazáskor érdemes az alapvető helyi elvárásokkal tisztában lenni. 

A közbiztonság alapvetően jó. Muzulmán országokra vall, hogy elenyésző a turistákra irányuló erőszakos bűncselekmények, rablások, zsebelések száma. Ettől függetlenül, mint mindenhol, érdemes elővigyázatosan eljárni, nem kelteni túl nagy felhajtást magunk körül ruházatunkkal, viselkedésünkkel. Férfi utazóként kifejezetten nem ajánlott helyi nőket megszólítani, leszólítani, illetve hozzájuk érni.

Egyiptom szíve a Nílus. A települések nagyrésze is a folyó mentén található. A Nílus völgyén és a tengerparti üdülővároson kívül az ország javarészt kopár, lakatlan.

hurghada program, egyiptom, egyiptom látnivalók, egyiptom programok, egyiptom tudnivalók, egyiptomi utazás, hurgada programok, hurghada, hurghada búvárkodás, hurghada hajókázás, hurghada időjárás, hurghada kirándulás, hurghada látnivalók, hurghada szállás, hurghada utazás, kairó, luxor, piramisok, vörös tenger, vörös tenger látnivalók, hurghada szállás, pyramids, cairo, egypt, egyiptom, piramisok, szfinx, hurghada programok

Egyiptomi utazás tudnivalók - Egyiptomi nyaralás veszélyei

Egyiptom utazási tippek

1. Csapvíz – Ételekkel, italokkal érdemes óvatosnak lenni. A csapvíz nem ivóvíz minőségű, így az ezzel mosott gyümölcsök, zöldségek fogyasztása sem ajánlott. A számunkra általános higiénia (pl. kézmosás) nem elterjedt, így csak olyan étel fogyasztása biztonságos, amit vagy mi bontunk ki vagy meghámozunk, illetve ami megsült/megfőtt.
2. Öltözet – Nők számára a kirívó öltözet nem ajánlott, ez főleg igaz a turisták által kevésbé látogatott helyekre. A vallási kegyhelyek látogatásánál a testrészeket eltakaró, szolid ruházat a tanácsos.
3. Borravaló (baksis) – A borravaló (baksis) adás/elvárás kultúrája nagyon elterjedt. Többször kisebb szívességeket tesznek a helyiek pl. elkísérnek valahova, felajánlják, hogy fotót csinálnak, mesélnek valamiről, hogy utána számon kérjék rajtunk a borravalót. Érdemes a segítséget nem elfogadni és megspórolni a kellemetlenséget. Ellenkező esetben készüljünk fel, hogy legalább 20-30 egyiptomi fontot (300-500 Ft) kell adnunk minden apró segítségért cserébe. Étteremben, túravezetőnek, sofőrnek amúgy, ha meg voltunk elégedve a szolgáltatással, illik adni.
4. Helyi árusok – A helyiek, főleg a bolti eladók, bár nem rossz indulatúak, de enyhén szólva is közvetlenek és rámenősek. Mindent megtesznek a figyelemért, trükkös becsalogatási módszerekkel érik el, hogy a turisták náluk költsék el a pénzüket. Adott esetben a kívülálló, barátságos helyinek tűnő emberek, akik csak „meg akarják mutatni városukat” is részt vesznek ezekben az akciókban, céljuk üzletekbe becsalogatni a városnézőt, ahonnan jutalékot kapnak a vásárlás után. Első számú szabály, hogy olyannal, aki hozzánk kezd beszélni, nem érdemes leállni, ritka a pozitív csalódás.

5. Fakultatív programok, kirándulások – A legtöbb szálloda számos fakultatív kirándulási lehetőséget ajánl, de érdemes ezeket inkább online, és jó előre megvenni, mivel a helyszínen ezeket jóval drágábban értékesítik. Plusz, online értékeléseket is találtok a programokról, így biztosan nem fogtok csalódni, ami sajnos Egyiptomban könnyen megeshet. Mi az egynapos szervezett kirándulásokat Hurghadából (Luxor, piramisok, hajókázás) itt foglaltuk le, jóval olcsóbban, mint amennyiért a szállodában árulták őket. Ezen az oldalon egyébként sok másik városban is tudtok szervezett kirándulásokat foglalni, ha Kairóba mentek például, akkor ezen a linken keresztül válogassatok.

Egyiptom utazás tudnivalók - Mikor érdemes egyiptomba utazni?

egyiptom időjárása

Mikor hány fok van Egyiptomban és mikor érdemes Egyiptomba utazni:

hurghada, egyiptom, egyiptom, egyiptom látnivalók, egyiptom programok, egyiptom tudnivalók, egyiptomi utazás, hurgada programok, hurghada, hurghada búvárkodás, hurghada hajókázás, hurghada időjárás, hurghada kirándulás, hurghada látnivalók, hurghada szállás, hurghada utazás, kairó, luxor, piramisok, vörös tenger, vörös tenger látnivalók, hurghada időjárás, hurghada szállás

Egyiptom a Köppen éghajlati osztályozás alapján a BWh (forró sivatagos) besorolást kapta. Az ország egész évben meleg és száraz, a kérdés csak az, hogy mennyire. A nyári hónapokban például elviselhetetlenül, hiszen ritkán esik 35 fok alá a hőmérséklet és a csapadék mennyisége nagyjából a nullával egyenlő. A tavaszi és őszi hónapokban valamivel mérsékeltebb, bár életemben nem égtem le annyira, mint Dahabban márciusban. A téli hónapokban a Vörös-tenger menti üdülővárosokban még bőven fürdőszezon van. A Vörös-tenger hőmérséklete ilyenkor is simán 24-25 fokos, a nappali hőmérséklet pedig 26-27 fok körül stagnál. Ekkor már Kairóban és Alexandriában hűvösebb a levegő, és néha még az eső is csepereg, bár ilyenkor sincs nagyon 15 foknál hidegebb napközben.

A déli országrészben (pl. Luxor, Asszúán) télen is 30 fokok vannak.

A sivatagos klímák egyedisége, hogy a nappali és az esti hőmérséklet között óriási lehet a különbség. A homok nem tartja meg a meleget, így a naplemente akár 20 fokos lehűlést is hozhat. Esti sivatagi csillagnéző túrákhoz nem árt azért a dzseki. 

Összeségében Egyiptomot talán a (mazochistáknak kivétel) nyári hónapokon kívül minden évszakban lehet látogatni. Hurghada, Sharm El-Sheikh kiváló téli kiruccanások célpontjai lehetnek, és ilyenkor már eléggé lehűl a levegő a kellemes városnézéshez Kairóban is.

hurghada program, egyiptom, egyiptom látnivalók, egyiptom programok, egyiptom tudnivalók, egyiptomi utazás, hurgada programok, hurghada, hurghada búvárkodás, hurghada hajókázás, hurghada időjárás, hurghada kirándulás, hurghada látnivalók, hurghada szállás, hurghada utazás, kairó, luxor, piramisok, vörös tenger, vörös tenger látnivalók, hurghada szállás

Egyiptom látnivalók

A legjobb látnivalók Egyiptomban:

Gízai piramisok
Szent Katalin-kolostor
Siwa-oázis
Kairó
Luxor
Asszuán
Hurghada
Sharm El-Seikh
Marsa Alam

Egyiptom szervezett kirándulások:

mennyi pénzt vigyek Egyiptomba?

Egyiptom utazási költségek

Egyiptom pénznemeEgyiptomi font (EGP).

Pesszimista fejszámolással kb. 20 forint. Budapesten pár helyen váltják, csak rosszul. Célszerű dollárt vagy eurót vinni magunkkal és ott helyben váltani, hivatalos pénzváltóban. Kártyát sok helyen elfogadnak, ATM is található bőven.

Szállás EgyiptombanÜdülővárosokban érdemes 5*-ot foglalni (más a helyi mérce). Szezontól függően ezek a szállodák 30-40 ezer forintba kerülnek éjszakénként. Kairóban a jobb hotelek is hasonló ártól indulnak, azonban hosteleket már pár ezer forinttól is lehet találni éjszakánként. Szállást mindig Bookingon foglaljatok. Hurghadán mi ebben a hotelben szálltunk meg.

ÉttermekVáltozó, a jobb éttermek Kairóban budapesti árakon vannak, utcai étkezdékben 4-500 forint egy menü. Érdemes a Google Maps értékelések segítségét hívni mielőtt választunk, ezzel szerencsés esetben elkerülvén a 12-24 órával később jelentkező kellemetlen tüneteket. A fancy helyek Kairóban (pl. rooftop bárok, éttermek a Níluson, kávézók a Garden Cityben) európai árakon vannak. Itt ritkán is találkozunk helyiekkel.

Javasolt napi költőpénzNagyon eltérő. Napi 1000-30.000 forint, elvárásunktól függően. A legtöbb múzeumi belépő európai áron van, úgy mint a jobb éttermek/kávézók is. A taxizás olcsó és talán a legajánlottabb utazási forma is. Mindenkinek rábízom a lelkiismeretére és a tűrőképességére, de napi 5-10 ezer forinttól már kényelmesen el lehet tölteni az időt.

Egyiptomi utazás - Kapcsolódó bejegyzések:

Egyiptom utazási tanácsadás & utazásszervezés

Amennyiben további kérdésetek merülne fel, vagy még fontolgatjátok a kairói és egyiptomi utazást, hogy hogyan tovább, keressetek minket bizalommal, szívesen segítünk mind további tanácsokkal, mind egyedi utazásszervezéssel. 

Egyiptom legjobbra értékelt, szervezett programok:

Olvasd el ezt is:

1