Útitervek

Tippek

Rólunk

Hasznos

Fel

Vietnám

Vietnám látnivalók, költségek, Vietnám időjárása, szállás Vietnámban és utazási tippek

Mire számítsunk, ha vietnámba utazunk?

Vietnám évről évre egyre felkapottabb úti cél, és okkal. Ez a keskeny délkelet-ázsiai ország gazdag kultúrájának, történelmének és gasztronómiájának köszönhetően rengeteget tud nyújtani a kiváncsi látogatóknak. Vietnám majdhogynem körülöleli keletről az egész délkelet-ázsiai félszigetet, az ország széltében helyenként a 80 kilométert sem haladja meg. Nyugati szomszédját, Laoszt így teljesen elzárja a Dél-Kínai tengertől, amely majdhogynem 3500 kilométer hosszan mossa Vietnám partjait, az északi, Kínai határtól egészen a délnyugati, Kambodzsai határig.

Vietnám hagyományos vietnami nyelven annyit tesz: “Dél-Viet”. A “viet” szó nagy valószínűséggel a kínai “yue” szóból ered, ami a bronzkori Kína déli részén letelepedő népre utalt. A történelem során sok európai gyarmatosító állam próbálta meg ezt az elnevezést elnyomni, köztük a portugálok, a franciák de még a kínaiak is, azonban a 19. század eleji Nguyen dinasztia korában elterjedt “Vietnam” kifejezést nem sikerült véglegesen eltörölni és a függetlenség visszaszerzése után újult erővel tért vissza a köztudatba. A Nguyễn (ejtsd kb. Nyuen) dinasztia másik hozadéka, hogy mai becslések szerint a lakosság közel 50% viseli ezt a vezetéknevet. Vietnámban mindig is divat volt felvenni az uralkodó család nevét a tisztelet kimutatása végett, vagy hogy ennek köszönhetően másszák meg a társadalmi ranglétrát, és ez különösen igaz volt a Nguyễn dinasztiára.

vietnám látnivalók, vietnám utazás, hanoi látnivalók, vietnam, Bich Dong Pagoda
legjobb látnivalók vietnámban, vietnám, vietnám beszámoló, vietnám blog, vietnám látnivalói, vietnám látnivalók, vietnám legszebb látnivalók, vietnám utazás, vietnám utazási beszámoló, vietnám útiterv, vietnámi utak, vietnámi utazás, hanoi, hanoi beszámoló, hanoi látnivalók, hanoi programok, hanoi utazás, hanoi útiterv, hanoi vietnám, látnivalók hanoiban, látnivalók vietnámban, vietnám utazás, vietnám utazási beszámoló

Az ország (részben a szocializmusnak köszönhetően) a legkevésbé vallásos az egész régióban. Apropó szocializmus: a kommunista jelképek a mai napig elterjedtek Vietnámban, így előre készítsük fel magunkat a vörös csillagokra és a sarló-kalapácsokra érkezés előtt. Az ország mindössze kis százaléka buddhista vagy keresztény, a lakosság nagyrészt vagy ateista vagy pedig a hagyományos vietnámi népi vallást követi. Így a tipikus buddhista karaktervonások, amiket Kambodzsában vagy Thaiföldön tapasztalhatunk kevésbé érvényesülnek. Az emberek nem olyan alázatosak vagy okvetlenül kedvesek, mint Délkelet-Ázsia más részein. Segítőkészek és rendesek – igen, de nem olyan barátságosak az idegenekkel és nem éreztetik azt, mint pl. Kambodzsában, hogy megtiszteljük őket a jelenlétünkkel. Ezt akár pozitívan is lehet értékelni, hiszen erős személyiségű, karakteres emberekkel találkozhatunk Vietnámban és egy más oldalát ismerhetjük meg a régiónak.

A vietnámi ételek méltón világhírűek, a francia konyhából merített pho leves itt is mindenhol szembe jön velünk, (mintha Prágában vagy Budapesten lennénk 🙂 )

A thai ételekkel szemben itt az alapanyagok és a fűszerek kombinációja nem annyira intenzív, de mindenképpen nagyon egyedi. A vietnámi ételek sokkal könnyedebbek és a nagy melegben még talán jobban is esnek, mint egy nagy adag, nehéz pad thai vagy curry. Érdemes végig kóstolni a regionális specialitásokat, de vigyázzunk mert Dél-Vietnámban még mindig esznek kutyahúst – ne érjen kellemetlen meglepetés.

vietnam, night market, vietnám piac, hanoi, city, vietnam

Vietnám látnivalók: Hanoi és Ho Chi Minh

vietnam nature, vietnám utazás, vietnám látnivalók, hanoi

A mai napig erőteljes különbség van a történelmileg kommunista észak és a kapitalista dél között. Hanoi, az északon található főváros sokkal tradicionálisabb és bár a visszafogott szó egyik vietnámi várost sem jellemzi, de mindenképpen szolidabb és szerényebb, mint a déli nagy város Ho Chi Minh (vagy másnéven Saigon).

Ho Chi Minh egy igazi metropolisz óriási felhőkarcolókkal, széles autóutakkal, hömpölygő embertömeggel. Míg Saigon a gazdasági főváros és legnagyobb város, Hanoi a kulturális (és adminisztratív) fővárosa Vietnámnak. Hanoi látnivalóiról bővebben itt írtunk.

Kapcsolódó bejegyzés: Vietnám látnivalók - Hanoi

Vietnám látnivalók

Érdemes Vietnámba látogatva a nagyvárosokat magunk mögött hagyni. Személyes véleményünk hogy a vidéki kisvárosok és a természet sokkal többet nyújt, mint az imént említett világvárosok. Eszméletlen természeti formációk vannak, egy élet is kevés lenne ezeket mind megcsodálni.

A leghíresebb természeti látnivalók közé tartozik Észak-Vietnámban Ninh Binh, Sapa és a Ha-Long öböl, Dél-Vietnámban pedig Phu Quoc, Hue, Da Nang és Dalat. Az északi részen 1-2 napos túrákat szerencsére nagyon könnyű foglalni Hanoiból a GetYourGuide oldalán keresztül. A legszebb látnivalókról Hanoi környékén bővebben itt írunk:

Kapcsolódó bejegyzés - Vietnám látnivalók:

Vietnám látnivalók Hanoi környékén - szervezett kirándulások Vietnám látnivalóihoz:

Érdemes továbbá kiemelni, hogy bár Vietnám csodálatos, a higiéniai körülmények hagynak maguk után kívánni valót. Főleg a nagyvárosokban a rengeteg street foodnak köszönhetően az a feltűnő, ha nem látunk patkányt egy pár perces séta során.

A csapvíz egyértelműen nem iható, és gondoljuk át kétszer mielőtt valamelyik csalogató zöldséges árusnál bevállalunk egy friss mangót. Összességében itt is célszerű a főtt/sült ételekre limitálni a street food kalandozásokat, de ha valaki bevállalós, hajrá, csak ne mondják hogy nem szóltam 🙂

Az országon belüli közlekedés hektikus. Nagyobb távolságokat célszerű helyi repülőjáratokkal megtenni, ezeket elég olcsón ki lehet fogni. A vonathálózat is elég jól ki van építve, így érdemes ezt is számításba venni, attól függően merre szeretnétek menni.

Emellett rengeteg szervezett, 1-2 napos buszos út is indul a nagyobb városokból, amiket a legjobb már jóval előre, a GetYourGuide-on lefoglalni. 

legjobb látnivalók vietnámban, vietnám, vietnám beszámoló, vietnám blog, vietnám látnivalói, vietnám látnivalók, vietnám legszebb látnivalók, vietnám utazás, vietnám utazási beszámoló, vietnám útiterv, vietnámi utak, vietnámi utazás, hanoi, hanoi beszámoló, hanoi látnivalók, hanoi programok, hanoi utazás, hanoi útiterv, hanoi vietnám, látnivalók hanoiban, látnivalók vietnámban, vietnám utazás, vietnám utazási beszámoló, hanoi éttermek
vietnám látnivalók, vietnám utazás, látnivalók vietnámban, vietnam, hoi an, vietnám látnivalók
vietnam nature, vietnám utazás, vietnám látnivalók, hanoi

Ezen kívül kisebb távokra elterjedt megoldás a robogó bérlés. Én személy szerint csak tapasztaltabbaknak ajánlanám a robogót, mert elég kaotikus a forgalom. Mi Ninh Binh-ben és a Da Nangban béreltünk motort, hogy bejárjuk a környéket, ott egész vállalhatóan lehetett közlekedni. Jobb oldali közlekedés van, nem úgy, mint pl. Thaiföldön vagy Malajziában, ami nagyban megkönnyíti a vezetést. A nemzetközi jogosítvány kiváltásáról bővebben itt írtunk.

Az utolsó dolog, amire nagyon vigyáznék az a vietnámi kávé.

Még a benzinkúton kapható jegeskávék koffeintartalma is 3-4x meghaladja az itthoni kávéét. Összehasonlításképpen egy redbullban nagyjából 100mg koffein van, egy 250 ml-es vietnámi jegeskávéban 3-400 mg.

A híres, sűrített tejből és tojássárgájából készült vietnámi kávé még ennél is ütősebb tud lenni. Ha csak nem tervezzük az egész éjszakát végig vezetni, csínján a kávéval. Mi első este nem tudtunk aludni, másnap jöttünk csak rá, hogy miért.

Vietnám időjárása

vietnam nature, vietnám utazás, vietnám látnivalók, hanoi

Vietnám hosszúkás alakjának köszönhetően eltérő klímákkal találkozhatunk. Az ország legészakibb pontja több mint 1600 kilométerre található a legdélibbtől, (ez valamivel több mint Helsinki-Budapest légvonalban) így ha körbe akarjuk utazni az országot, számítsunk arra hogy más-más időjárással találkozunk az ország különböző pontjain. Mindent összevetve a legjobb időszak Vietnamot meglátogatni a március vagy az április. Ilyenkor az északi országrészben már kezd felmelegedni a levegő, a déli országrészt pedig még nem érte el a májustól kezdődő monszun évszak. A téli hónapokban az északi országrészben akár 10 fok alá is le tud hűlni a levegő. A déli országrészben csak száraz és esős évszakról beszélünk – a viharos, csapadékos időjárás általában júniusban érkezik meg.

Vietnám látnivalók

A legfontosabb látnivalók Vietnámban:

Hanoi
Ha Long öböl
Ninh Binh
Sapa
Ho Chi Minh
Hoi An
Phu Quoc

A legjobbra értékelt szervezett kirándulások Vietnám látnivalóihoz:

Vietnám utazási költségek

Pénznem –  Vietnámi Dong (VND) Még azoknak is akik megszokták a sok nullát is tud meglepetést okozni a dong. A cikk írásakor elég labilis a forint, amikor kint jártunk 2020-ban 1 forint 75 dong volt, 2022 nyarán 58 dongot adnak egy forintért. Ez azt jelenti, hogy ha egy főétel nagyjából 8-900 forint akkor azért 50-60 ezer vietnámi dongot kérnek el tőlünk az étteremben. Egy nagyobb szervezett túra akár több millió dongba is kerülhet – picit fura, de ilyen lehet külföldiként Magyarországon gondolom.

Szállás – Bookingon olcsón ki lehet fogni menő szállásokat nagyjából mindenhol 10-20 ezer forint/éjszaka áron már teljesen korrekt szállásokon tudjuk tölteni az éjszakát. Hosteleket pár ezer forintért lehet foglalni. Az egyetlen, amit drágálltunk az a Ha Long öbölben lévő hajó-szállások voltak, ezeknek azért elkérték az árát. De ha valakinek minden vágya egy hajón ébredni a csodálatos Ha Long öböl közepén, akkor megfontolandó természetesen.

vietnam nature, vietnám utazás, vietnám látnivalók, hanoi

Vietnám szálláskereső

Éttermek – Elég olcsó minden, jóval kedvezőbb árak vannak mint pl. Thaiföldön. 1-2 ezer forintból kényelmesen meg lehet ebédelni étteremben, a piacokon pedig még ennél is olcsóbban lehet végig kóstolni minden földi jót. Az alkoholon sincs olyan magas adó mint Thaiföldön, így az esti iszogatás sem tartogat meglepetéseket.

Javasolt napi költőpénz – Napi 5-10 ezer forint költőpénzből kényelmesen el lehet lenni. Tipikusan az a hely ahova eljutni nem olcsó, de ott már mehet a habzsi-dőzsi és a dínom-dánom kedvünkre.

Vietnám utazási beszámolók

Ez is érdekelhet:

0