Útitervek

Tippek

Rólunk

Hasznos

Fel

Panama

panama, panama beszámolók, panama beutazás, panama látnivalók, panama nevezetességei, panama nevezetességek, panama nyaralás, panama oltás, panama oltások, panama programok, panama utazás, panama utazási költségek, panama utazási tanácsok, panama utazási tippek, panama vélemények, panama látványosságok, bocas del toro, bocas del toro látnivalók

Panama utazás tudnivalók – Panama látnivalók, utazási tudnivalók, költségek, időjárás

Panama utazás tudnivalók és tanácsok, látnivalók Panamában

Mire számítsunk, ha Panamába utazunk?

Panama utazás tudnivalók: Panamába vezetett az első szóló utazásom nőként és bátran merem ajánlani nem csak egyedül utazóknak, de családoknak, baráti társaságoknak és pároknak is. Nem értem, hogy Panama miért nem annyira felkapott utazási desztináció, mint a szomszédos Costa Rica, pedig ugyanannyit tud nyújtani tengerpartok, állatvilág, kultúra és gasztronómia tekintetében is, ha nem többet, így meglepő, hogy mégsem utaznak ide annyian. Miután Panama nem egy ismert úticél, kevés információt találni az országról, ezért ebben a bejegyzésben szeretnék fontos tippekkel szolgálni egy panamai utazáshoz és leírni a tapasztalataimat.

panama, panama beszámolók, panamaváros látnivalók, panama beutazás, panama látnivalók, panama nevezetességei, panama nevezetességek, panama nyaralás, panama oltás, panama oltások, panama programok, panama utazás, panama utazási költségek, panama utazási tanácsok, panama utazási tippek, panama vélemények, panama látványosságok
panama, panama beszámolók, panama beutazás, panama látnivalók, panama nevezetességei, panama nevezetességek, panama nyaralás, panama oltás, panama oltások, panama programok, panama utazás, panama utazási költségek, panama utazási tanácsok, panama utazási tippek, panama vélemények, panama látványosságok, panamaváros látnivalók
panama, panamaváros látnivalók, panama beszámolók, panama beutazás, panama látnivalók, panama nevezetességei, panama nevezetességek, panama nyaralás, panama oltás, panama oltások, panama programok, panama utazás, panama utazási költségek, panama utazási tanácsok, panama utazási tippek, panama vélemények, panama látványosságok

Volt szerencsém közel 3 hetet eltölteni az országban, ahol rengeteg embert megismertem, és ez idő alatt sokat tanultam az ország történelméről és a helyiek gondolkodásmódjáról. 

Panama szerintem nem egy „nehéz” úticél, de azért nem árt egy alapvető spanyol tudás. Egyedül utazó nőként fel kell arra készülni, hogy a férfiak gyakran szólongatni fognak, esetleg megpróbálnak beszédbe is elegyedni. Késő esténként nem ajánlatos az utcán mászkálni, párban sem annyira, de egyedül nőként pláne nem. 

Panama a régió egyik legdrágább országa Costa Rica és Belize után, így érdemes a költségekkel okosan és előre tervezni. Fizetőeszközként az amerikai dollárt használják. A fővárosban szinte sosem volt szükségem készpénzre, csak 1-2 helyen, vidéken viszont már más a helyzet, jó, ha van nálatok mindig készpénz is pl. a hajótúrákra, de azért az éttermek és boltok nagy része elfogadja a kártyát. 

Panama utazás - hasznos linkek

o

Reptéri transzfer Panamában

hotel

A legjobb szállások Panamában

SIM-kártya Panamában

Panama történelme

Panama történelme gazdag és sokrétű, melyet befolyásolt a földrajzi elhelyezkedése, a különböző kultúrák találkozása és a stratégiai szerepe a világkereskedelemben. Panama területét a spanyol hódítók érkezése előtt különböző őslakos népek lakták, akik a mai napig fontos szereplői Panama kulturális örökségének. 

Az 1519-ben alapított Panama Viejo az első spanyol település volt a csendes-óceáni parton, aminek romjai megtekinthetők a mai Panamavárosban. A 16. században Panama a spanyol birodalom egyik legfontosabb központjává vált, mivel itt szállították át az inkák aranyát és ezüstjét Dél-Amerikából Spanyolországba.

1821-ben Panama függetlenné vált Spanyolországtól, és csatlakozott a Nagy-Kolumbiai Köztársasághoz. 1831-ben, Nagy-Kolumbia felbomlása után, Panama Kolumbia része maradt, bár a függetlenségi mozgalmak folyamatosak voltak.

panama, panama beszámolók, panamaváros látnivalók, látnivalók panamavárosban, panama beutazás, panama látnivalók, panama nevezetességei, panama nevezetességek, panama nyaralás, panama oltás, panama oltások, panama programok, panama utazás, panama utazási költségek, panama utazási tanácsok, panama utazási tippek, panama vélemények, panama látványosságok
panama, panama beszámolók, panama beutazás, panama látnivalók, panama nevezetességei, panama nevezetességek, panama nyaralás, panama oltás, panama oltások, panama programok, panama utazás, panama utazási költségek, panama utazási tanácsok, panama utazási tippek, panama vélemények, panama látványosságok

1903-ban az Egyesült Államok támogatta Panama függetlenségi mozgalmát Kolumbia ellen, ekkor Panama hivatalosan függetlenné vált, viszont az amerikaiak csak 1999-ben hagyták el az országot és adták át a Panama-csatorna ellenőrzését, így Panama csak ettől a ponttól kezdődően lett igazából független, így tulajdonképpen egy viszonylag “fiatal” országról van szó.

A csatorna teljes ellenőrzésének átvétele lehetővé tette az országnak, hogy jelentős bevételekre tegyen szert, ami hozzájárult az ország gazdasági, politikai, társadalmi és kulturális fejlődéséhez.

Panama időjárása

Panama éghajlata trópusi egyenlítői, ahol a nedves és száraz évszakok váltják egymást. A száraz évszak kb. december végétől április közepéig tart, de ez régiónként változó lehet. Alapvetően jó, ha mindig van nálatok egy esernyő, hiszen a záporok sokszor a semmiből, hirtelen alakulnak ki, persze gyakran hip-hop el is tűnnek.

panama utazás, panama időjárás, panama strandok

Panama látnivalók

A legfőbb látnivalók Panamában:

Panamaváros
Boquete
San Blas
Bocas del Toro
Santa Catalina

Panama utazási tippek

1. Védőoltások – Habár kötelező oltás nincs, azért Panamába utazás előtt érdemes ellátogatni a Nemzetközi Oltóközpontba, ahol megmondják, milyen oltások javasoltak.

2. Ivóvíz –  A nagyvárosokban a csapvíz általában biztonságos, de vidéken inkább palackozott vizet fogyassz. Ha gyenge a gyomrod, akkor pedig még fogmosáshoz is az ásványvizet ajánlom.

3. Pénznem – Panama hivatalos pénzneme a balboa, de szinte mindenhol az amerikai dollárt használják. Készpénzt (dollárban) és bankkártyát is érdemes magatokkal vinni, jó ha van nálatok készpénz a fővárosban is. Úgy tervezzetek, hogy a kisebb, kevésbé turistás vidéki településeken általában nincs ATM.

Panama utazás - költségek

Szállás: Hosteleket 20-35 dollár/éj áron lehet foglalni, a hotelek ára kb. 100 dollár/éj körül alakul Bookingon.

Közlekedés: A helyi buszokkal lassúak, viszont olcsók. 40 dollárból már simán el lehet jutni velük bárhová az országon belül, de 1 napba biztosan telik. A buszjegyeket személyesen lehet sajnos csak megvenni, Bocasba indulva pl. az Albrook bus terminálon, Panama Cityben. Ha busszal utaznátok, készüljetek meleg ruhával az erős légkondi miatt.

Az AirPanama gépeivel rengeteg időt spórolhattok, de a repjegyek sokkal drágábbak. Egy út kb. 100 dollárba kerül, viszont ha jóval előre foglaltok, akkor olcsóbb is lehet. 

pexels-jibarofoto-2038744
bocas del toro, bocas del toro látnivalók, bocas del toro nyaralás, bocas del toro utazás, látnivalók bocas del toro, látnivalók bocas del toroban, nyaralás panamában, panama, panama beszámolók, panama bocas, panama bocas del toro, panama látnivalók, panama látványosságok, panama nevezetességei, panama nevezetességek, panama nyaralás, panama programok, panama tengerpart, panama utazás, panama utazási tanácsok, panama utazási tippek, panama vélemények

Autóbérlés: Autót bérelni kb. 30 dollár/nap áron tudtok ezen az oldalon keresztül.

Étkezés: Panama általánosságban nem egy olcsó ország. Az éttermekben az ételek és italok ára viszonylag magas. Például egy közepes étteremben egy főétel 8-15 dollárba kerül Bocasban és Panamavárosban is.

Panama utazás - beszámolók:

Panamáról bővebben az alábbi bejegyzésekben írtam:

Olvasd el ezt is:

0