Útitervek

Tippek

Rólunk

Hasznos

Fel
egyiptom, piramisok, utazás

Utazás Kairóba - A legfontosabb látnivalók Kairóban - Egyiptom utazás tudnivalók, Egyiptom látnivalók

Egyiptom utazás tudnivalók + Kairó látnivalók

Az egyiptomi utazás megtervezése során érdemes a fővárosra is elegendő időt szánni, hisz Kairó látnivalói bőven kitesznek akár 3-4 napot is. A kairói utazás előtt mindenképpen célszerű tájékozódni az ottani helyzetről és normákról, hogy ne érjen titeket nagy meglepetés. Többek között azért is született meg ez a bejegyzés, hogy megosszuk veletek a legfontosabb egyiptomi utazási tudnivalókat, emellett pedig hogy bemutassuk a legfőbb programokat és látnivalókat Kairóban, illetve a leghíresebb egyiptomi látnivalókat, ahová akár Kairóból is könnyedén eljuthattok.
pexels-alex-azabache-3243027

Egyiptom utazás tudnivalók

Kairó utazás - Fontos tudnivalók kairói utazáshoz

Kairó egy felfoghatatlanul nagy, nyüzsgő, harmadikvilágbeli metropolisz. A városban hivatalosan is több mint kétszer annyian laknak, mint Magyarországon, területe meg kb. akkora mint Vas megye. Ennek eredményeképpen Kairó nem egy olyan könnyen navigálható város, mint mondjuk Róma vagy Párizs. A tömegközlekedés kezdetleges és kiszámíthatatlan, így eljutni A-ból B-be nem olyan egyszerű.

Mindezek ellenére óriási élményt és örökre szóló emlékeket tud egy kairói utazás nyújtani, ha elég kalandvágyók vagyunk és rendesen megszervezzük az egyiptomi utazásunkat.

Ez a bejegyzésünk az alábbi kérdésekre hivatott választ adni adni azoknak, akik egy kairói utazást terveznek:

sophia-valkova-iPj9S8wX7Ao-unsplash

Egyiptom utazás tudnivalók - Kairó utazási tanácsok

Kairó szállás

A legtöbb kairói városrész eléggé lepukkant, koszos és utazásra alkalmatlan, de az erőszakos bűncselekmények, lopások és rablások száma viszonylag alacsony, így összességében biztonságosnak mondható Kairó legtöbb része, ahol mint turista bármikor, bármilyen okból is járnál. Ettől függetlenül a város óriási, így célszerű olyan helyen megszállni, ami közel van a kairói látnivalókhoz. Szállást mindig Bookingon keresztül foglaljatok.

Kairó szállás - Hol érdemes Kairóban megszállni, melyek Kairó biztonságos és látogatható kerületei

A legjobb városrészek ahol érdemes megszállni Kairóban:

Zamalek
Garden City
Downtown Cairo

Kairó szállás - Ahol nem ajánlatos megszállni Kairóban:

Islamic Cairo
Gíza (kivéve a resort hoteleket)
IMG_0028

Az előbbi három városrészben fogtok a “legeurópaibb” részével találkozni Kairónak, errefelé van a legtöbb étterem, kávézó, bolt, illetve sétálgatásra alkalmas utca, hiszen ezek voltak hagyományosan a kairói felsőosztály és a brit gyarmatosítók közkedvelt lakónegyedei. Továbbá innen könnyen megközelíthető a kairói látnivalók nagy része is. Az utóbbi kettő városrész bár elhelyezkedés szempontjából jónak tűnhet, nem alkalmas a hosszabb időtöltésre. 

Kairói szállás opció lehet még természetesen valamelyik resort hotel is a gízai piramisok közelében, bár ezek kicsit kiesnek a városközpontból, de természetesen innen is el lehet jutni a többi kairói látnivalóhoz.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a leghíresebb kairói látnivaló, vagyis Gíza és a piramisok környéke valójában nagyon lepukkant, szegény környék. Sétálásra abszolút alkalmatlan és lépten nyomon kéregetőkbe, önjelölt idegenvezetőkbe, illetve árusokba fogunk botlani. Ez a hoteleken belül természetesen nem egy tényező, de azért jó ha tudjátok.

Kairó szálláskereső

o

Szállások Kairó belvárosában

Resort hotelek a piramisoknál

Kairó utazás - Hogyan édemes Kairón belül utazni, közlekedni

A közlekedés Egyiptomban enyhén szólva is kaotikus, és ez kiemelten igaz a Kairóra. Jó pár helyen vezettem már, beleértve Vietnámot is, de a kairói forgalomra nagyjából semmi nem tud felkészíteni. Semmiképp nem ajánlom, hogy autót béreljetek, a legtöbb sofőrnek nincs biztosítása sem, így ha baleset vagy koccanás történik, nehéz helyzetben találjátok magatokat (főleg ha a ti hibátok volt). Bízzátok a vezetést inkább hivatásos sofőrre (privát sofőrt itt tudtok foglalni), vagy az Uber sofőrökre, ha a városon belül közlekednétek, vagy ha a városon kívülre mennétek. 

A reptéri transzfert jó, ha már előre lefoglaljátok ezen az oldalon keresztül, így garantáltan nem kell várni hosszasan egy Uberre és nem tudnak az út végén más árat sem mondani majd.

Az egyiptomi közlekedés gyalogosan is körülményes, zebra és járda sok helyen nincs, figyeljétek a helyieket, hogy mikor és hogyan kelnek át, ha a helyzethez mérten körültekintően jártok el, ki fognak kerülni az autók, de készüljetek fel, hogy megállni soha senki nem fog, azért hogy átengedjen titeket.

eszter-kisgyura-4jcetg-BZWU-unsplash
adrian-dascal-22fcgpq8Xj4-unsplash

Kairóban a tömegközlekedés is elég kezdetleges és főleg a helyi munkásosztályt hivatott kiszolgálni. A városban van amúgy metró a Nílus keleti oldalán, ami a belvárosból például a kopt negyedben található Függő templomhoz is kivisz és egész vállalható.

Bár a metró bizonyos helyekre sokkal gyorsabban elvisz, mégis az Uber/szervezett út a legegyszerűbb módja a közlekedésnek. A taxisok nem túl megbízhatóak, simán pörgetik az órát, megpróbálnak lehúzni, kerülő úton mennek, vagy eljátsszák, hogy nem tudnak visszaadni. Az Uber akkor már jobb opció, hiszen követni tudjuk a térképen, hogy merre megyünk, lehet kártyával fizetni az applikáción keresztül, és ha le akarna húzni a sofőr, tudjátok jelenteni az Ubernél. Ennek ellenére az Uber sofőrök is simán úgy tesznek, mintha eltévedtek volna és rossz irányba kanyarodnak fel az autópályára, hogy többet tudjanak elkérni az út végén. Ahogy fentebb is írtuk, a reptéri transzfert is pont emiatt ezen az oldalon célszerű előre lefoglalni, hogy biztosan ne próbáljanak meg lehúzni.

Kairó látnivalóihoz szervezett utakkal és idegenvezetővel a legbiztonságosabb eljutni, amiket online lehet lefoglalni. Ha például a piramisokhoz mennétek, én mindenképpen igénybe vennék egy ilyet a helyetekben, hiszen ők sokkal hatékonyabban tudják elhessegetni Kairó látnivalóinál az árusokat/koldusokat és legtöbbször biztonsági őr is megy veletek. Csoportos utakat a GetYourGuide oldalán tudtok foglalni, privát sofőrt pedig ezen az oldalon keresztül. 

egyiptom utazás tudnivalók

Hasznos linkek

o

Reptéri transzfer Kairóban

SIM-kártya Egyiptomban

Egyiptom utazás tudnivalók - Mire ügyeljünk az egyiptomi utazás alatt?

Egyiptomba utazáskor több mindent is érdemes szem előtt tartani, pláne ha nem csak a vörös-tengeri resort hotelekben szeretnénk végig pihenni.

Egyiptom utazás tudnivalók - Milyen ruhát vigyünk Egyiptomba?

Egyiptom egy muzulmán ország, így elvárt (a turistáktól is) a visszafogott öltözködés és viselkedés.

Ez Kairóban, a fővárosban is érvényes, pláne ha kegyhelyeket mennétek látogatni.

Ezen felül bizonyos kairói látnivalók mint pl. a Khan al Khalili piac “Iszlám Kairó” városrészen található, ami egy különösen hagyományőrző része a városnak, így oda kiemelten érdemes ehhez illően öltözködni. Ez nőknek ugye a vállat és térdet takaró öltözetet, férfiaknak pedig a hosszúnadrágot jelenti.

georgi-draganov-kG6-tOXv6VE-unsplash

Egyiptom utazás tudnivalók - Alkoholos italok

IMG_0300
Bár Egyiptom nyitottabb ország mint pl. Szaúd-Arábia, alkoholt itt is elvétve találunk. Sok boltban hamisítvány vagy kétes eredetű alkoholos italokat árulnak, amikkel szerintem abszolút nem éri meg kockáztatni. A legegyszerűbb és legbiztonságosabb, ha a helyi söröknél maradtok, mint pl. a Sakara vagy a Stella, ha szeretnétek este koccintani.  Nagyvárosokon és üdülőhelyeken kívül nagyjából sehol, (a kereslet hiánya miatt) de még Kairón belül is főleg csak bárokban és szórakozóhelyeken lehet alkoholt inni. A jobb bárokban természetesen normális, eredeti italokat szolgálnak fel. A legtöbb étteremben nem árulnak alkoholos innivalókat, az utcán pedig nagyon nem ajánlott az alkohol fogyasztás. 

Egyiptom utazás tudnivalók - Egyiptom látnivalói

Az árusok, piaci kofák, önjelölt idegenvezetők és társaik borzasztóan agresszívak. Nem úgy, hogy fizikailag bántanának, de ha kicsit is megérzik, hogy nyitott vagy a diszkurzusra, vagy érdeklődsz a portékáik iránt, nagyon nehéz őket lerázni. Ez főleg a piramisoknál és a fő egyiptomi látnivalóknál probléma, ahol lépten nyomon tevések, idegenvezetők, fotósok és árusok követnek mindenhova. Abszolút el tudja rontani az élményt, kb. semmit nem lehet élvezni abból, hogy ott van az ember.

Amikor másodjára jártam a piramisoknál, szervezett idegenvezetővel mentünk és ezerszer kényelmesebb volt. Ők simán lerázzák helyetted is a hemzsegő árusokat és szélhámosokat, plusz a legtöbb szervezett úton biztonsági őr is van veletek, aki szimplán a jelenlétével távol tudja tartani őket. Rengeteg jobbnál jobban értékelt út van a GetYourGuide-on, hoteles transzferrel Kairóból, érdemes ezekre befizetni, csomóban még ebéd is van. Különben úgy járhattok, mint én először, mikor sajnos teljesen elrontották az élményt. 

kairó látnivalók, egyiptom utazás tudnivalók, egyiptom utazás, egyiptom látnivalók

Fő látnivalók Kairóban, Kairó programlehetőségek

Kairó látnivalók - Gízai piramisok

egyiptom, kairó látnivalók, egyiptom utazás, kairó utazás, egyiptom utazási tippek, látnivalók egyiptomban, látnivalók kairóban, kairó, egyiptom piramis, egyiptom piramisok, gízai piramisok

Nyilvánvalóan az egyik leghíresebb és legnagyobb látnivaló Egyiptomban a világon a gízai piramisok (és a szfinx). A piramisok Gízában találhatóak, ami tulajdonképpen egy város Kairóval szemben, a Nílus nyugati partján. Kicsit mint Buda és Pest. Bárhogy is juttok el a Gízai piramisokhoz, (pl. szervezett úttal, privát sofőrrel vagy Uberrel), nagyon ajánlom a piramissal szemben található kis “butik hotelek” egyikének a rooftop teraszát is belevenni a programba. Errefelé rengeteg ilyesmi kis szálloda van, változó minőségben. Ilyen többek közt a Marvel Stone Hotel, de rengeteg más, hasonló opciót is találtok a környéken. (érthető módon) 

A piramisokba be is lehet amúgy menni, csak értelme nincs. Minden, ami ott volt, már a múzeumokban van, így mindösszesen csak egy szűk, emberekkel zsúfolt vájaton mászhatunk végig egy nagy üres teremig. Klausztrofóbiásoknak pláne nem ajánlott.

Szervezett kirándulások a piramisokhoz:

Kairó látnivalók - Kopt negyed és a Függő templom

Bár kevesen tudják, de Egyiptomban elég nagy kisebbséget alkotnak a kopt keresztények. A Kairó déli részén található kopt negyedet könnyen meg lehet közelíteni mind metróval, (a belvárosból egyenesen a kék vonalon a Mar Girgis megállónál kell leszállni) mind Uberrel, szervezett kirándulással, vagy akár privát sofőrrel.

A Függő templomot a 7. században építették, nevét azért kapta, mivel egy ókori babiloni vár romjaira épült. Az egész kopt negyed hihetetlenül érdekes, még egy 19. századi zsinagóga is található itt, továbbá erre van a Kopt Múzeum is, melyben megtekinthetjük az egyiptomi kopt művészet leghíresebb vallási és művészeti ereklyéit. Ez a városrész kétségen kívül kötelező látnivaló Kairóban!

IMG_0317

Kairó látnivalók - Iszlám Kairó: Khan el-Khalili és középkori mecsetek

axp-photography-uj14vHXFBQw-unsplash

Bár korábban már említettem, hogy Iszlám Kairóban nem célszerű megszállni, meglátogatni viszont kötelező! Iszlám Kairó a történelmi, középkori része a városnak, amely még a gyarmatosítás előtt épült. 

A városrészben helyet kap rengeteg történelmi épület, mint pl. a 10. százazi Al-Azhar mecset, emellett itt található a középkori városkapu, a Bab al-Futuh és a 14. század óta fennálló Khan el-Khalili piac is. Ezt a három kairói látnivalót egy 25 perces séta alatt is meg lehet nézni, ezt az útvonalat követve.

Ezt a kairói látnivalót nagyon ajánlom azoknak, akik szeretnek kicsit kilépni a komfortzónájukból és megélni egy igazi kultúrsokkot. Privát túrákat idegenvezetővel Iszlám Kairóba itt tudtok foglalni.

Egy dologgal viszont vigyázzunk utunk során: Az önjelölt idegenvezetőkkel, akik mint segítő “barát” jönnek oda, hogy útbaigazítást adjanak, aztán elkísérjenek és meséljenek a helyről, mindezt természetesen utólag pénzért cserébe. Sokak ilyenkor el akarnak kísérni, mutatni egy jó boltot, ahol “olcsón” lehet kapni mindenféle kacatot, és ilyenkor előre leboltolják az árussal, hogy felezik a pénzt amit lehúznak rólad. Ők is, és az árusok is jobbnál jobb történetekkel állnak elő, hogy szóra bírjanak, nagyon kreatívak amúgy, de a céljuk mindig, minden esetben az, hogy vegyél valamit, vagy adjál nekik pénzt. Aranyszabály, hogy aki téged szólít meg először, az nem a barátod. Marha jó sztorijaim vannak Egyiptomból, amiket most nem ragoznék, mert a vége ugyanaz az összesnek: pénzt akarnak tőlem. 

Ezen felül nyilván semmi sem annyira tiszta, hogy a gyenge európai gyomrunk megbírkózzon vele, úgyhogy semmilyen gyümölcsöt (kivéve ha ti hámozzátok meg), zöldséget, húst stb. ne vegyetek a piacon.

egyiptom, kairó látnivalók, egyiptom utazás, kairó utazás, egyiptom utazási tippek, látnivalók egyiptomban, látnivalók kairóban, kairó, egyiptom piramis, egyiptom piramisok, gízai piramisok

Kairó látnivalók - Kairó belvárosa: Garden City, Downtown és a Gezira sziget

cairo city, kairó város, egyiptom, egyiptom látnivalók, egyiptom programok, egyiptom tudnivalók, egyiptomi utazás, hurgada programok, hurghada, hurghada búvárkodás, hurghada hajókázás, hurghada időjárás, hurghada kirándulás, hurghada látnivalók, hurghada szállás, hurghada utazás, kairó, luxor, piramisok, vörös tenger, vörös tenger látnivalók

A belváros kihagyhatatlan látnivaló Kairóban. Az említett helyek az igazi központi részei a Kairónak, ahol az élet javában zajlik. Éttermek, kávézók, bárok, minden itt van. A Garden City koloniális épületei között sétálgatva nehéz elhinni, hogy egy köpésnyire vagyunk Iszlám Kairótól, egy teljesen más világ.

Jó program lehet egy hajókázára befizetni a Níluson vagy éppenséggel valamelyik állóhajón vacsorázni egy jót. A hotelek tetején található rooftop bárok is nagyszerű helyszínek lehetnek egy esti lazítós programra. A Garden Cityben található továbbá az Egyiptomi Múzeum, ahol a kurátorok mindent megtettek, hogy kiállítsák az összes ókori egyiptomi ereklyét, amit anno nem loptak el a gyarmatosítók. A többit a berlini Pergamonban és a British Museumban lehet javarészt megtekinteni.

Kairó látnivalók - Plusz egy érdekesség: Új-Kairó Város

Kairó mellett jelenleg gőzerővel húzzák fel az új fővárost, Új-Kairó néven. Tudniillik a helyi felsőosztály megelégelte, hogy a zsúfolt, szmogos, tömött régi Kairóban kell lakniuk, és ezért építenek fel egy új városrészt nekik. Az öböl-országokba illő Új-Kairó villámsebesen készül, felhőkarcolókkal és modern épületekkel – ha van egy extra délutánotok a fő kairói látnivalók megtekintése után, érdemes lehet ide elugrani.

Fedezd fel Kairó látnivalóit!

Fakultatív programok Kairóban

Privát sofőr Kairóban

Egyiptom látnivalók - Egynapos fakultatív utak Kairóból Egyiptom látnivalóihoz

Egynapos utak Kairóból Egyiptom látnivalóihoz

Egyiptom látnivalók - Saqqara

A Gízai piramisokon kívül rengeteg további ókori egyiptomi rom és régészeti lelőhely található Kairó környékén. Ilyen többek között a Saqqara régészeti lelőhely, amiről nemrégiben Netflix dokumentum filmet is forgattak. A saqqarai nekropolisz volt az egyik legfontosabb temetkezési helye az ókori Memphisznek, amely az ősi Egyiptom egyik legfontosabb városa volt. 

Ha kicsit is érdekel az ókori Egyiptom történelme, feltétlenül látogass el erre a két helyszínre. A kirándulást itt tudod lefoglalni.

Egyiptom látnivalók - Alexandria

alexandria látnivalók

Kairóból rengeteg lehetőség van Egyiptom látnivalóit felfedezni. Ha egynapos kirándulásokat kerestek, akkor északra, könnyen megközelíthető a földközi-tengeri kikötőváros, Alexandria.

Alexandriának teljesen más a hangulata, sokkal nyugodtabb, mint Kairó. Alexandriában is rengeteg látnivaló van, mint például az ókori nagykönyvtár emlékére épült alexandriai könyvtár és múzeum, a gyönyörű és különleges 19. századi Montaza palota, ókori Római romok vagy éppen a 15. századi Qaitbay-erőd. Egynapos utakat Kairóból Alexandriába ezen az oldalon keresztül tudtok foglalni.

Egyiptom látnivalók - Többnapos utak Kairóból Egyiptom látnivalóihoz

Egyiptom látnivalók - Siwa oázis

Ha szeretitek a járatlan utakat és kicsit messzebb is elmerészkednétek, érdemes elmenni a világhírű Siwa oázishoz, ami még nem annyira felkapott, mint a többi egyiptomi látnivaló, így igazán autentikus élményben lehet részetek.

Az oázis hatalmas; 80 km széles és 20 km hosszú, és a több mint 200 itt található forrás között találni sósat, édeset, forrót és hidegvizűt is. A források többségét gyógyászati célra használják.

A sivatag közepén található vályogházakból épült oázis városban rengeteg hangulatos hotel épült, ahol ki tudjátok pihenni a kairói pörgős napokat.

Siwában az élet tényleg nagyon nyugis, az itt lakók sokkal konzervatívabbak, mint Egyiptom más részein, így ha ide készültök, érdemes extrán odafigyelni a visszafogott öltözködésre.

Ha Siwába mentek, célszerű több napra tervezni, mert elég messze van Kairótól. Úgy készüljetek, hogy egyénileg egy egész éjszakás, 9 órás buszúttal lehet ide eljutni. 

Siwába el tudtok még menni szervezett úttal is, ezek kb. 3-5 napos időtartamúak.

siwa oázis, egyiptom látnivalók

Egyiptom látnivalók - Nílusi hajóutak Kairóból

kairó látnivalók, nílus hajóutak

Ha szerettek hajókázni, érdemes megfontolni az egyiptomi nílusi cruise hajók egyikét, amik a Kairó-Luxor-Aswan vonalon közlekednek. Ezek nagyjából 4-8 napos utak, amik tartalmaznak minden étkezést és az idegenvezetést is a világhírű egyiptomi látnivalóknál, amiket érinteteni fogtok. Az út végén általában repülővel tudtok visszajutni Kairóba, de a legtöbb hajóút ára a retúr repjegyet is magában foglalja. A nílusi hajóutak közül ezen az oldalon tudtok válogatni, itt biztosan megtaláljátok a nektek megfelelő opciót árban és időtartamban is. Kell hozzá tervezés, de garantáltan életre szóló élmény egy ilyen program. 

Ha nincs több napotok egy hajóútra, de mindenképpen érdekel titeket egyiptom egyik leghíresebb látnivalója, akkor sem kell csüggednetek, ugyanis Luxorba van lehetőség Kairóból eljutni, 1 napos szervezett út keretében is. Az egynapos Kairó-Luxor kirándulást itt tudjátok lefoglalni.

Egyiptomi nyaralás - A legnépszerűbb üdülőhelyek egyiptomban

Repülővel vagy busszal Kairóból könnyű eljutni a méltán híres üdülővárosokba, Hurghadába vagy Sharm El-Sheikbe is. Hurghadáról részletesen egy másik blogbejegyzésben írtunk, ezt itt találjátok.

A repülő gyorsabb és kényelmesebb, de természetesen a busz a legolcsóbb opció, ahová a jegyeket érdemes előre, online megvenni ezen az oldalon, hogy biztosra menjetek. 

Távolsági busszal le lehet jutni még Dahabba is, ami egy igazi eldugott kincs a Vörös-tengeren, Sharm El-Sheikhtől északra, az Izraeli határ felé. Ha kicsit kalandvágyók vagytok, mindenképpen ajánlom nektek Dahabot. Sharm El-Sheikből nagyjából 1.5 óra az út, ami abszolút vállalható. Ha viszont Kairóból indulnátok Dahabba, akkor úgy készüljetek, hogy a buszút kb. 7 órás, de elég sok útközben a rendőri checkpoint.

Dahabból és Sharm El-Sheikből is vannak szervezett utak a Szent Katalin-kolostorhoz, emellett rengeteg opció van snorkelingre és egyéb vízi programokra is, így minimum 4-5 napot ajánlanék a környéken eltölteni.

dahab egyiptom, egyiptom látnivalók, egyiptom tengerpart, egyiptom időjárás

Egyiptom utazási tanácsadás & utazásszervezés

Amennyiben további kérdésetek merülne fel, vagy még fontolgatjátok a kairói és egyiptomi utazást, hogy hogyan tovább, keressetek minket bizalommal, szívesen segítünk mind további tanácsokkal, mind egyedi utazásszervezéssel. 

Egyiptom utazási beszámolók:

Olvasd el ezt is: