Útitervek

Tippek

Rólunk

Hasznos

Fel

Ciprus

Ciprus utazás- Ciprus látnivalók, tippek, költségek, szállások Cipruson

Ciprus: Minden, amit tudnod kell Ciprusról! Közlekedés, látnivalók, programlehetőségek, tippek, költségek, időjárás és hasznos tanácsok a ciprusi utazásodhoz!

Mire számítsunk, ha Ciprusra utazunk?

Ciprus már a levegőből nézve is csodás, különleges hegységeivel, növényzetével és a szebbnél szebb eldugott kis öbleivel szinte egész évben vonzó desztináció. Leginkább május és október között érdemes ide utazni, ha strandolni szeretnénk, de kirándulásra, városnézésre és egy kis D-vitamin pótlásra akár a téli hónapok is alkalmasak lehetnek.

A magasabb árak és a tömeg elkerülése érdekében azt javasolnám, hogy ne a nyári hónapokba utazzatok ide, hanem májusban, szeptemberben vagy októberben, ugyanis az idő még ilyenkor is bőven jó szokott lenni.

látnivalók cipruson
ciprusi strand

Ciprus déli részén alapvetően görögül beszélnek, de mivel Ciprus angol gyarmat volt egészen a 60-as évekig, ezért minden ki van írva angolul is, illetve majdnem mindenki beszél angolul, ezért ezzel nem lesz gondotok.

A ciprusiak többsége emellett nagyon kedves, barátságos és segítőkész, ami szerintem nagyon sokat hozzáad az itteni nyaraláshoz.

Ciprus utazási tippek

Közlekedés Cipruson

Cipruson a legegyszerűbb, ha autót béreltek és úgy járjátok körbe a szigetet, ugyanis a távolsági buszok elég ritkán és rendszertelenül járnak. Azt viszont tartsátok észben, hogy Cipruson bal oldali a közlekedés. Autót bérelni Cipruson itt tudtok.

Mi nem béreltünk autót, de utólag belegondolva sokkal jobban jártunk volna, mivel a repülőnk viszonylag későn szállt le, pont lekéstük az utolsó előtti buszt. Ezután másfél órát vártunk az aznapi legutolsó buszra, ami otthagyott minket, mondván tele van a busz, így a 13 eurós buszút helyett 75 eurót fizettünk a taxira, arról nem is beszélve, hogy rengeteg időt elpazaroltunk azzal, hogy a buszra vártunk. Hazafele a reptérre szintén busszal szerettünk volna kijutni, de 1 óra várakozás után feladtuk, úgy döntöttünk, inkább hívunk egy taxit, mert nem szeretnénk lekésni a gépünket. Egyik délután a környéket a helyi járattal jártuk be és akkor nem volt semmi gond, bár menetrend nincs kiírva sehol, de akkor 10-15 percenként jártak a buszok. A menetrendet itt találjátok, de ez nem mindig pontos és előfordul, hogy kimaradnak a buszok.

ciprusi utazás

Én tényleg inkább az autóbérlést javaslom, már csak azért is, mert mindamellett, hogy sokkal kényelmesebb, több helyet is meg tudtok nézni a szigeten és nem vagytok annyira egy helyhez kötve. Ezen a linken keresztül tudtok autót bérelni Cipruson vagy pedig az alábbi kereső segítségével:

Ciprusi szállások

Ha a ciprusi szállásokat nézegetitek, akkor feltűnhet, hogy a sziget északi, azaz török részén olcsóbbak a szállások. Észak-Ciprusra más belépési szabályok vonatkoznak, sokszor a bérautóval sem lehet átmenni, busz pedig nem jár a két rész között, mindemellett itt az infrastruktúra is rosszabb, mint délen ezért, ha fontos nektek a kényelem, akkor azt javaslom, hogy maradjatok a sziget déli részén. Szállást mindig időben foglaljátok le, hogy ne menjen fel az ára, emellett csak megbízható oldalakon foglaljatok, mint a Booking. Mi Páfoszon ezt a 3 csillagos, medencés hotelt foglaltuk le, amit akár már 15-20 ezer forint/éj áron foglalhattok, attól függően, hogy mikor utaztok.

Ciprus látnivalók, programok

ciprus utazás, ciprus tippek, ciprus látnivalók, legjobb látnivalók ciprus, ciprus nyaralás, ciprus vélemények, ciprus beszámolók, ciprus költségek

Cipruson rengeteg programlehetőség közül választhatunk, akár egynapos kirándulásról, akár csak egy pár órás hajókázásról van szó a Viator vagy a GetYourGuide oldalán.

Az egész napos programok viszonylag gyorsan betelnek, ezért érdemes előre lefoglalni a helyünket.

Természetesen pár helyre el lehet menni a bérautóval is, de sok helyre, mint például az Avakas Gorge nincs kiépítve rendes út ezért, ha ilyesmi helyekre is mennétek, akkor inkább 4×4 autó bérlését javaslom Cipruson, bár én nem kockáztatnék, inkább válasszátok ti is a szervezett kirándulást. A jeep safari programot, hajókázással egybekötve mi itt foglaltuk le.

Szervezett programok cipruson:

Ciprus időjárása

Mikor érdemes ciprusra utazni?

A kellemes ciprusi időjárásnak köszönhetően szinte egész évben lehet ciprusi nyaralást tervezni, kirándulni és várost nézni már márciusban is alkalmas az idő, április-májusban pedig a keleti parton már jó eséllyel tudunk fürdeni is. Májusban, szeptemberben és októberben általában 25-30 fok van a szigeten, emellett ilyenkor kevesebb a turista, ezáltal olcsóbb a szállás és a ciprusi repülőjegy is, ezért talán ezt mondanám a legalkalmasabb időpontnak, ha ciprusi nyaralást terveztek. A nappali hőmérséklet és a tenger természetesen a főszezonban, azon belül is augusztusban a legmelegebb, akár 36 fokok is lehetnek napközben.

Ha fontos, hogy biztosan tudjatok fürdeni a tengerben, akkor inkább a nyári hónapokat, esetleg talán még a szeptembert válasszátok ciprusi nyaralásra. A nyári hónapok előnye még, hogy ilyenkor hatalmas élettel telik meg a sziget, így aki szereti a nyüzsgést, annak is inkább ezt az időszakot ajánlom.

ciprusi nyaralás

Látnivalók Cipruson

Nissi beach
Coral bay
Akamas-félsziget
Királysírok Páfoszon (Tombs of the Kings)
Afrodité Sziklái
Troodos hegység

Ciprus utazási költségek

Szállás Cipruson

Akár már fejenként 9000 Ft/éjszakáért ki lehet fogni egy 3 csillagos, medencés hotelt Bookingon, ha nem a főszezonban, hanem mondjuk májusban megyünk. Mi Páfoszon ezt a görögög stílusban épült, medencés hangulatos kis szállodát foglaltuk le, ahol már 15-20.000 ft/éj/szoba áron meg lehet szállni, ha időben lefoglaljátok!

Éttermek Cipruson

Rengeteg étterem van Cipruson, a legtöbb helyen főként török és görög ételeket, emellett seafoodot lehet kapni, de természetesen vannak azért más opciók is. Mi főként a helyi ételeket kóstoltuk meg és nagyon finomakat ettünk mindenhol. Az előételek kb. 5-8 euróba, a főételek kb. 10-13 euróba, a koktélok kb. 5-10 euróba, egy pohár bor kb. 3-5 euróba került.

szállások cipruson
páfosz éttermek, éttermek cipruson
ciprusi nyaralás

Programok Cipruson

Egy pár órás hajókázás kb. 11 ezer forintba kerül fejenként, az egésznapos programok pedig 18-30 ezer forint körül vannak. Hajóutakat itt tudtok foglalni, egész napos kirándulásokat pedig itt. Ha időben foglaljátok le egyébként ez lehet olcsóbb is, de kb. ezzel számoljatok. Mi a programokat mindig a Getyourguide vagy a Viator oldalán foglaljuk le.

Még több szervezett program a ciprusi látnivalókhoz:

Autóbérlés Cipruson

Kapcsolódó bejegyzés:

Olvasd el ezt is:

0