Útitervek

Tippek

Rólunk

Hasznos

Fel
yoav-hornung-kx1DeL3ImWQ-unsplash

Izrael helyi különlegességek

Tel-Aviv és Jeruzsálem részletes összehasonlítása: időjárás, látnivalók, hangulat, programlehetőségek

Izrael, annak ellenére, hogy kicsi ország, rengeteg helyi nüánsszal rendelkezik. A városok, országrészek között jelentős eltérések lehetnek, amik turistaként is érződnek. Ebben a cikkben kicsit mélyebben megvizsgáljuk a két fő úti célt, Jeruzsálemet és Tel-Avivot, összehasonlítva a két nagyváros sajátosságait.

TEL-AVIV

Tel-Aviv, teljes nevén Tel-Aviv-Jaffa egy modern tengerparti város, ami kellemes klímájának köszönhetően minden évszakban közkedvelt úti cél. Bár a főleg őshonos arabok lakta Yafo/Jaffa városrész tartogat némi történelmi és kulturális örökséget, a város többi része javarészt az elmúlt évszázadban épült, így ilyen szempontból nem nyújt sokat. Tel-Avivot más miatt szeretjük.

Tel-Aviv: A város Hangulata

A város több kilométernyi homokos tengerpart mentén fekszik, így kiváló strandolós/pihenős úti cél. Az időjárás nagyjából mindig, évszakhoz képest kellemes. Napközben a város rengeteg hangulatos kávézója, reggelizőhelye, étterme sorra megtelik. A jobb helyekre érdemes előre foglalni, különben éhesen maradunk. Emellett a tengerparton 50 méterenként szétszórt beach bárok is kitűnő menekülőhelynek bizonyulnak a délutáni forróság elől. Naplemente után sportolók, futók, biciklizők, görkorcsolyázók lepik el a strandmenti sétálóutcákat.

A város éjszaka se áll meg, a Ben Yehuda és a Dizengoff utca bárjai hamar megtelnek és reggelig be se zárnak. A helyi különlegességeket, mint az arak és a Tubi érdemes kipróbálni egy szimpatikus bárban (csak találjunk helyet), vagy ellátogatni a város számos speakeasy-je közül az egyikbe, egy különleges koktélra. 

ari-dinar-mISKgTfUqN8-unsplash
mor-shani-hnxba71v7T8-unsplash
ari-dinar-gwzrXChWXMw-unsplash

Tel-Aviv látnivalói

Tel-Aviv a strandon kívül rengeteg látnivalót tartogat. Ha eleget barnultunk már, érdemes többek között például ellátogatni a város fő piacára, a Carmel Marketre, ahol elveszhetünk az árusok forgatagában egy frissen facsart gránátalmalével és halva-val a kezünkben. Esős, borús napon érdemes megnézni a Palmach Múzeum interaktív kiállítását is, ami a 40-es évek gerillaharcairól szól az egykori palesztin brit-mandátumban.

Tel-Aviv látnivalóit természetesen lehetetlen lenne ebben a bejegyzésben mind felsorolnunk, hiszen ez a város rengeteg gyönyörű helyet tartogat. Ezért Tel-Aviv látnivalóit részletesen ebben a bejegyzésben foglaltuk össze:

Tel-Aviv időjárása

Tel-Aviv időjárását nagyban befolyásolja a Földközi-tenger, amely mérsékelt időjárást eredményez egész évben. Nyáron frissítő szél fújdogál a város utcáin, télen pedig borús, esős idő a jellemző, ennek ellenére ritkán esik 10 fok alá a hőmérséklet. Tel-Avivban akár még késő ősszel is ki lehet fogni strandolós napokat.

Tel-Aviv összefoglalva

Összességében Tel-Aviv egy fejlett, előremutató, nyugatias város, ami meglátszik az itt élők mentalitásán is. Könnyen találunk vegán ételeket, elfogadóak a mássággal szemben, mindenki fitt és sportos. A helyiek összességében nem túl vallásosak, de ettől még tartják a szombati zárvatartást, ezért ideutazva ezt érdemes észebentartani.

Jeruzsálem

izrael látnivalók, jeruzsálem látnivalók, jeruzsálem utazás, izrael utazás, betlehem látnivalók, Izrael, Izrael utazás, jeruzsálem, jeruzsálem fő látnivalók, jeruzsálem kirándulás, jeruzsálem látnivalói, jeruzsálem látnivalók, jeruzsálem programok, jeruzsálem top látnivalók, jeruzsálem utazás, jeruzsálem útiterv, jeruzsálem városnézés, legjobb látnivaló jeruzsálem, születés temploma

Jeruzsálem Izrael fővárosa, a világ kultúráinak egyik legfontosabb és legősibb találkozópontja. A hegyes dombos régió több mint 5000 éve folyamatosan lakott terület, az évezredek során itt megfordult népek és birodalmak mind benyomást tettek a város mai megjelenésére. Jeruzsálem szent hely mindhárom nyugati vallásban, így évszázadok óta tartó harc folyik az elfoglalásáért. Bár Izrael megalakulása óta voltak viharos korszakok Jeruzsálem történelmében és városszerte sok emléktábla emlékeztet minket a 2000s évek terrorcselekményeire, manapság relatíve biztonságos a város. Ez főleg az itt lakók magas éberségének és a folyamatos rendőri/katonai jelenlétnek köszönhető. Mindenesetre maradjunk mi is elővigyázatosak, kerüljük az esetleg tüntetéseket és kövessük a híreket

Jeruzsálem: A város hangulata

A jeruzsálemiek, vallástól függetlenül, jóval konzervatívabbak, mint a tel-aviviek. A városban nincs annyi szórakozóhely, nem flangálnak az emberek félmeztelenül a városban és korábban zárnak a dolgok.  Jeruzsálemben sokkal komolyabban veszik a szombati zárvatartást is, nagyjából minden(!!) bezár péntek délután és szombat este között. Szombaton ezután elszabadulnak az indulatok és óriási buli van a Machane Yehuda piacon. A zöldséges standok átalakulnak shot bárokká, és azon kapjuk magunkat, hogy mindenhonnan üvölt a bulizene és az asztalokon táncolnak az emberek. Különleges a hangulat, érdemes ide szombat este ellátogatni.

Bár a szombat esti bulik a Machane Yehuda piacon kárpótolnak a kihalt péntekért, érdemes szem előtt tartani, hogy milyen napra üzemezzük a jeruzsálemi látogatásunkat. Csak egy-két hely van a város nyugati részén, ami ilyenkor is nyitva tart (beleértve az ír kocsmát ahova, ha semmi se jön össze, bármikor betérhetünk egy egész vállalható hamburgerre), így jobban járunk ha valahogy átkeveredünk Kelet-Jeruzsálembe. A tömegközlekedés szombaton egész Izraelben szünetel.

Jeruzsálem látnivalói

Az óváros mellett Jeruzsálemben kötelező ellátogatni az Olajfák hegyére, mind kulturális okokból, mind pedig az elénk táruló kilátás miatt. A városban található ezenkívül a Yad Vashem holokauszt múzeum. Nehéz szavakba önteni a kiállítást, hátborzongató. Kötelező ellátogatni ide mindenkinek aki erre jár, mivel ez Izrael második legtöbbet látogatott „turistalátványossága” a Jeruzsálem óvárosában található Siratófal után. 

robert-bye-V-xEJlG8cz4-unsplash
dan-freeman-JldaU6D1VGs-unsplash
izrael látnivalók, jeruzsálem látnivalók, jeruzsálem utazás, izrael utazás, betlehem látnivalók, Izrael, Izrael utazás, jeruzsálem, jeruzsálem fő látnivalók, jeruzsálem kirándulás, jeruzsálem látnivalói, jeruzsálem látnivalók, jeruzsálem programok, jeruzsálem top látnivalók, jeruzsálem utazás, jeruzsálem útiterv, jeruzsálem városnézés, legjobb látnivaló jeruzsálem, születés temploma

A Siratófal másik oldalán található a Templom-hegy és az Al-Aksza mecset, ami az iszlám harmadik legszentebb helye. A mecset látogatása körülményesebb, kizárólag muszlim vallásúak mehetnek be. A mecsetet mindenki másnak csak kívülről lehet körbejárni, azonban ezt is csak specifikus időpontokban és szigorú szabályok szerint, amiről ebben a bejegyzésben írtunk. Kicsit komplikáltabb az eljutás, de ez nagyjából a világ összes mecsetével így van.

Jeruzsálem főbb látnivalóit részletesen ebben a bejegyzésben foglaltuk össze:

Jeruzsálem időjárása

Jeruzsálem csupán 65 kilométerre található, Tel-Avivtól, de mivel 750 méter magasan helyezkedik el, teljesen más a mikroklímája. Nyáron a nappalok forróbbak és kevesebb a légmozgás, estére azonban hajlamos lehűlni a levegő. Télen akár mínuszok is lehetnek és a havazás sem kifejezetten ritka. Érdekes, hogy ha télen szép napot fogunk ki, a mindössze 50 kilométerre található Holt-tengerben még fürdeni is tudunk, miközben Jeruzsálemben mínuszok vannak.

Jeruzsálem összefoglalva

Jeruzsálem tényleg kötelező hely mindenkinek, akit kicsit is érdekel a történelem és a kultúra. Itt minden kockakőnek története van. Többek között Dávid Király, Nagy Sándor, és Jézus mellett a kereszteslovagok, a rómaiak és a török hódítók ugyanezeket az utcákat rótták, ugyanezeket a falakat érintették és ugyanezt a levegőt szívták, mint mi, Jeruzsálem óvárosi utcáin. Az egész miliője a városnak tényleg páratlan. Ha lehet, tavasszal vagy ősszel utazzunk ide és úgy időzítsük, hogy ne szombati napon érkezzünk, mert aznap komplikáltabb a szállást átvenni és éttermet találni. Célszerű az óvárosban konzervatívan öltözködni, hogy az arab részen ne találkozzunk számonkérő tekintetekkel.

Izraeli utazás - kapcsolódó bejegyzések

Olvasd el ezt is: