Gondoltad volna, hogy Kijevbenhatalmas a választék mindenből? A luxus üzletek, a legdivatosabb kávézók és a trendi bárok mellett az étteremtípusok is nagyon változatosak. Ha egy igazi gasztronómiai mennyországra vágysz, Kijev a te helyed! A hagyományos ukrán és orosz konyhán kívül számos grúz, kínai, japán, francia vagy akár közel-keleti étteremben is ehetünk. A trendekben pedig mindig előrébb járnak, többek között például a matcha latte itt már akkor rég mindenhol kapható volt, mikor még Magyaroszágon azt se tudtuk mi az. Kijevben minden van, amit el tudsz képzelni; homár, csiga, sushi, marhanyelv, stb. Itt létem során számos új dolgot próbáltam ki, ráadásul nagyon olcsón. Szeretném bemutatni nektek a kedvenc helyeim eddig… Mert biztosan visszatérek még. 🙂 Ha hasonlóan imádsz új ízeket kóstolni és jókat enni, akkor tarts velem Kijev legjobb éttermeibe!
1. – O’panas
Kijevben elsőként a helyi konyhát szerettem volna kipróbálni és az O’panas étteremre esett a választásom. Az eldugott kis hely Kijev egyik parkjában található. Az autentikus ukrán étterem nyáron hangulatos terasszal várja a vendégeket, ha pedig hidegebb az idő akkor a tradicionálisan berendezett, különleges kialakítású belső részen lehet helyet foglalni.
A finom ukrán ételekés a kedves kiszolgálás mellett a jókedvű zenészek gondoskodnak a szuper hangulatról. Az étlapon a széles vareniki választék mellett a tradicionális ukrán konyha fogásai közül válogathatunk, mint például a deruny, a borsch leves, vagy a kijevi csirkemell. A teljes menü ittérhető el.
Az ételek mellé pedig megkóstolhatjuk a hagyományos Hrenovuhát, azaz tormagyökérből készült vodkát. Ha nem szereted a tormát, akkor kérheted a cseresznyés, vagy a tőzegáfonyás változatot is. Egyébként az étteremnek van saját vodkája is, a mézes-borsosat szerintem érdemes kipróbálni. Emellett a borválaszték is hatalmas; rengeteg különleges grúz és ukrán bort találunk a menün.
2. – МАМА МАNАNА
Ha Kijevben jársz, akkor a Mama Manana kihagyhatatlan! Ez az az étterem, ahova többször is biztosan visszatérsz majd! A legfinomabb hagyományos grúz ételek és borok bőséges választéka lenyűgöző.
A khachapurikból annyi féle van, hogy szinte leírhatatlan. Természetesen először a simább verziókat ajánlanám kipróbálásra, mint az imeretian khachapuri, ami kétféle sajttal van töltve, illetve az adjarian khachapuri, amin a sajtot összekeverik tojással is. Ha ezeket már kipróbáltad, akkor jöhetnek az extrább grúz pizzaszerű kenyerek. Kérheted a khachapuridat gombával, hummusszal, spenóttal, paradicsommal, füstölt lazaccal, marhával, disznóval vagy akár báránnyal töltve. A variációk száma rengeteg.
Ha itt jársz kóstold meg a khinkalikat is. A grúz dumplingot legtöbbször sajttal, illetve bárány vagy marhahússal töltik meg. Mindenképpen egy érdekes élmény. Természetesen vannak grúz levesek, finom saláta és sajttálak, grillezett húsok, illetve zöldségek is.
A teljes étlapot itt tudod megtekinteni. Én leginkább a khachapurikat ajánlom kipróbálásra.
3. – Hutorets na Dnipri
A Dnyeper folyón található Hutorets na Dnipri étterembe érdemes elmenni, ha tradicionális ukrán ételeket szeretnél enni. Előételként a kísérletezni vágyóknak ajánlanám a marhanyelv carpacciot, ami szerintem érdekes állaga ellenére meglepően finom. A Hutoretsben emellett 7 fajta salot is kipróbálhatsz. A salo az ukrán kulináris hagyományok népszerű falatkája, ami tulajdonképpen egy sózott, néha füstölt sertéshússzelet és általában vodkázás közben fogyasztják. A salo ízét talán leginkább a füstölt szalonnához tudnám hasonlítani. A vodka mellé azért passzol, mert egyrészt elveszi az égető érzést, másrészt lelassítja az italozást, hiszen minden pohár után meg kell állni „pihenni”, illetve így nem iszik az ember üres gyomorra. Ha már a vodkánál tartunk, ezen a helyen több mint 80 fajta vodkát kóstolhatsz meg, szerintem mindenképpen érdemes belőlük legalább 4 különbözőt kipróbálni.
A borsch levesek közül is 5 félét készítenek, ha nem ettél még, akkor mindenképpen itt kóstold meg, nekem nagyon ízlett! Emellett többfajta vareniki és grillezett hús is szerepel az étlapon. Az étterem teljes menüjét itt találod.
4. – Prosciutteria Wine & Deli
Habár ez nem kifejezetten étterem, a széles gasztronómiai ízválaszték miatt muszáj megemlítenem. A Bessarabsky piacon elhelyezkedő prosciutteriába beülni már önmagában egy élmény. A nyüzsgő piacon kialakított gasztro és borbár az első ilyen jellegű helyként nyitott meg Kijevben.
A tulajdonosok már ismertek a városban, ugyanis Ukrajna legnagyobb street food fesztiválján minden évben jelen vannak. Ők alapították meg a Ham.lo projekt nevű élelmiszerkülönlegesség boltot is, ahol Ukrajnában elsőként ők kezdtek el nyers, pácolt húsból specialitásokat készíteni az eredeti technológia szerint, amihez a tudást Olaszországban sajátították el egy képzés során. Mindemellett az Ulitka bar nevű éttermükben ők mutatták be legelőször a csigát street food ételként az országban.
Az egyik partnerük egy profi sommelier, így alakult meg a Prosciutteria Wine & Deli koncepciója, ahol a legfinomabb olasz, spanyol és ukrán borokat ötvözik olyan helyi specialitásokkal, mint az osztriga, a csiga, az ukrán felvágottak, illetve a különböző sajt és sonkatálak.
Az áru mindig friss, a tulajdonos nagyon kedves, a hangulat igazán különleges, az ételek pedig hihetetlenül finomak. A férőhely sajnos limitált, ezért érdemes előre foglalni, de akár elvitelre is kérhettek a különleges falatokból.