Útitervek

Tippek

Rólunk

Hasznos

Fel
split, horvátország, nyaralás, látnivalók, városnézés

Split látnivalók

Horvátország nyaralás: Split látnivalói

A legfontosabb látnivalók Splitben

Horvátország második legnagyobb városa nyáron közkedvelt úticél. A közelben lévő szigetek, a gyönyörű strandok és a szebbnél szebb környékbeli látnivalók minden évben rengeteg turistát vonzanak a világ minden pontjáról. Split remek kiindulópont egynapos kirándulásokhoz, de magáról a városról se feledkezzünk meg, hiszen bőven akad itt is látnivaló.

Split látnivalóit érdemes először az óvárossal kezdeni. Dalmácia központja hosszú történelmi múltra tekint vissza. 293-ban Diocletianus római császár 38.700 négyzetméteres luxuspalotát emelt a kis halászfaluban, de a palota körül csak később alakult ki a város. Az első templomot a 9. században építették fel. Az évek során Split többször is magyar uralom alá tartozott, emellett főként Velencéé volt, de birtokolták később többek között a franciák, illetve az osztrákok is. 

Az egykori Diocletianus palota falai között található Split mai aranyos óvárosa. A keskeny, hangulatos kisutcák tele vannak kávézókkal, boltokkal és éttermekkel. A Diocletianus császári palota leghíresebb bejárata a 4 közül az Aranykapu, (zlatna vrata) de szerintem egyformán szép az összes.

A 305-ben épült Szent Domnius Székesegyház a város egyik jelképe, szinte minden fotón szerepel.  Egyébként ez a világ olyan legrégebbi katedrálisa, ami még mindig az eredeti szerkezetén áll. A 60 méter magas épület tetejéről Split csodás látványa tárul elénk, úgyhogy megéri felmenni.

Split, split látnivalók, horvátország utazás

Érdekesség:

Split legrégebbi tárgya egy több mint 3000 éves afrikai feketegránitból készült szfinx. A város egyik legszebb terén lévő szobor III. Thutmose fáraó idejéből származik, és különlegessége, hogy emberi keze van. A szfinxet Diocletianus császár hozatta ide, aki nagyon szerette az egyiptomi kultúrát. A szobor célja az volt, hogy őrizze a templomokat és a sírokat. A szfinxet az egyik legrégibb római emlék, a Jupiter templom előtt lehet megnézni.

IMG_4381 (1)
Vestíbulo
split, horvátország, nyaralás, látnivalók, városnézés
Riva
split, square, utazás, horvátország
Prokurative Square

Split fontos látnivalója még a Vestíbulo. Egykor a különleges kör alakú, nyitott tetejű teremben fogadták a fontos vendégeket, akik a Diocletianus palotába érkeztek. Ma a fantasztikus akusztikával ellátott helységben gyakran lépnek fel dalmát tradicionális acapella csoportok. A klapa zenét az UNESCO szellemi és kulturális örökség részeként tartják számon.

A város egyik fő központja, a tengerpart mellett húzódó pálmafákkal teli gyalogos sétány, a Riva. A rengeteg étteremmel és kávézóval ellátott hangulatos korzó több kulturális és szórakoztató esemény helyszíne, például a spliti karneválé is. A Riva mai kinézetét a francia uralkodás, Napóleon ideje alatt nyerte el. Ha Splitben jársz, akkor itt mindenképpen végig kell sétálnod! 

Az egyik legismertebb látnivaló Splitben a Riva mellett elhelyezkedő Prokurative Square, vagy másnéven Köztársaság tér. A kávézókkal teli teret három oldalról egy piros neoreneszánsz épület keríti körbe. A 19. században épült Prokurative építészét a Velencében található Szent Márk tér inspirálta, félelmetes a hasonlóság. Nyáron a hely megtelik élettel; számos kulturális eseményt, köztük a Split zenei fesztivált is itt rendezik meg. Emellett szuper helyszín egy kis fotózkodásra.

TIPP:

Ha szeretnéd elkerülni a Riva zsúfolt éttermeit és ennél egy istenien finom pizzát, akkor menj a Bokamorrába! A sétány legvégén található pizzéria és koktélbár a legjobb a városban! A kiváló minőségű összetevőket Olaszországból hozzák, vagy pedig házilag készítik. A pizzáik különleges ízekben is kaphatók, mint például a szarvasgombás, de kérhetünk akár fehércsokis-málnás-pisztáciásat is.

Horvátország látnivalók - Szervezett kirándulások Splitből:

olvasd el ezt is: